Fysik

Skråt kast

18. oktober 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg kan ikke lige finde ud af denne opgave, er der en som kan hjælpe mig?

Ved en tennisserv sendes en bold af sted med farten 26 m/s. Lige inden ketsjeren rammer bolden, er boldens hastighed nul. Ketsjeren er i berøring med bolden i 5,0 ms. Bolden har massen 58 g.
Bolden sendes af sted skråt nedad i en vinkel på 3 grader med vandret. I det øjeblik bolden forlader ketsjeren, er bolden i højden 2,4 m over jorden og 12 m fra nettet. Nettets overkant befinder sig 0,92 m over jorden.


b) Undersøg blandt andet ved en beregning, om bolden kommer over nettet. Gør herunder rede for de relevante antagelser.

Hvilke formler, skal jeg anvende? - Har brug for lidt vejledning.


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. oktober 2013 af peter lind

brug formlerne for det skrå kast

x = vx*t  når begyndelsespuntet er  på det sted der kastes fra

y= -½g*t2 - v0y*t +y0  

vx = v0x = v0*cos(α)

v0y = v0*sin(α)

y0 er højden af bolden over jorden ved astestedet

Brug den første ligning til at finde hvor lang tid det tager bolden at nå nettet

Sæt resultatet ind i den anden ligning, for at se hvor højt bolden er oppe når den når nettet


Svar #2
19. oktober 2013 af Linnese (Slettet)

Tak for hjælpen, skal α=-3? Hvis ja, hvorfor?


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. oktober 2013 af peter lind

Som jeg har formuleret ligningen for y skal α sættes til 3º


Svar #4
19. oktober 2013 af Linnese (Slettet)

Ved at bruge α=3º får jeg y=1.98153m med formlen: y= -½g*t2 - v0y*t +y0 - hvilket er forkert.


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. oktober 2013 af peter lind

Jeg skal have mere præcis og detaljeret information om hvad du har gjort, hvis jeg skal udtale mig om det Hvorfra har du at dit resultat er forkert ?


Svar #6
19. oktober 2013 af Linnese (Slettet)

vx = v0x = v0*cos(α)=26m/s*cos(3)=25,96m/s

x = vx*t - indsætter værdierne for x(=12) og vx(=25,96m/s), solve til t, t=0.462s.

Bruger dernæst: y= -½g*t2 +v0*sin(α)*t +y0=1.98m

Formlen i min bog og formel samling siger, at det skal være et plus tegn.


Brugbart svar (1)

Svar #7
19. oktober 2013 af peter lind

I #3 skrev jeg at som jeg havde formuleret ligningen for y skal du sætte α = 3º. Jeg havde i formlen inkluderet at hastigheden gik nedad. Hvis du bruger den formel skal α altså være 3º. Hvis du bruger formlen i din bog skal α sættes til -3º


Svar #8
19. oktober 2013 af Linnese (Slettet)

Hvis jeg bruger den formel i bogen, hvor α sættes til -3º, er det så fordi, at det er et skrå kast nedad?


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. oktober 2013 af peter lind

ja


Svar #10
19. oktober 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Skråt kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.