Fysik

Lufttryk og temperatur‏

28. oktober 2013 af susiiiii (Slettet) - Niveau: B-niveau

1. Hvordan kan man ud fra et luftmolekyler bevæger sig, forklare at luften yder et tryk?

2. Hvad er forholdet mellem trykenhederne atm, bar og pascal? Giv et taleksempel på omregning fra et tryk i enheden Pascal til enheden atm.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2013 af mathon

1)

     En gas udfylder i et lukket rum hele rummet, så molekyltætheden er ens overalt i rummet.

     Derved støder molekylerne vedholdende ind mod rummets grænseflader

     Summen af molekylernes gennemsnitlige pres pr. kradratmeter vinkelret på begrænsningsfladen kaldes
     gassens tryk.


Svar #2
28. oktober 2013 af susiiiii (Slettet)

Mange tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2013 af mathon

2)
     1 atm = 101325 Pa =  1,01325 bar

     1 = 101325-1 atm/Pa

                  113456 Pa = (113456 Pa) • 1 = (113456 Pa) • (101325-1 atm/Pa) = 1,11972 atm

          


Svar #4
28. oktober 2013 af susiiiii (Slettet)

Hvorfor er trykket generelt lavere jo højere man kommer op i atmosfæren?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. oktober 2013 af mathon

Temperaturen er et udtryk for molekylernes gennemsnitlige kinetiske energi.

Stiger temperaturen, øges molekylernes gennemsnitshastighed, hvorved de i gennemsnit når at ramme begrænsningsfladerne flere gange pr sekund, end før temperaturstigningen. Presset på
begrænsningsfladerne pr kvadratmeter og dermed trykket øges derfor med stigende temperatur.


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. oktober 2013 af mathon

#4
     Massetiltrækningen følger en afstandskvadratlov

                      F • a2 = G • Mjord • mmolekyle
     dvs
                      F • a2 = k(onstant)

     Øges a, mindskes F, hvorfor molekyltætheden aftager med højden. Når der er færre molekyler pr.
     volumenenhed til at udøve trykket, mindskes presset pr kvadratmeter dvs trykket mindskes med højden.
                     


Svar #7
28. oktober 2013 af susiiiii (Slettet)

Mange tak


Skriv et svar til: Lufttryk og temperatur‏

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.