Matematik

Linjens skæringspunkt med koordinatplanerne

28. oktober 2013 af Hyldeblomst22 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg håber virkelig nogen kan hjælpe.. Opgaven lyder:

Linjen l har parameterfremstillingen (x,y,z)=(5,0,6)+t(5,-7,3) og jeg skal bestemme koordinatsættene til linjens skæringspunkter med koordinatplanerne.

jeg har ingen anelse om hvad jeg skal..


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Løs de tre ligninger særskilt:

x = 0    ,   y = 0 ,    z = 0 

Indsæt hver funden parameterværdi til bestemmelse af hvert af skæringspunkterne.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. oktober 2013 af mathon

       x = 5(1+t)  
       y = -7t
       z = 3(2-t)

skæring med xy-planen kræver z = 0
hvoraf
            3(2-t) = 0  ⇔  t = 2
skæringspunkt:
                           (x,y,z) = (5,0,6) + 2 · (5,-7,3) = (15,-14,12)

.

skæring med xz-planen kræver y = 0
hvoraf .......

.

skæring med yz-planen kræver x = 0
hvoraf .......
 


Svar #3
28. oktober 2013 af Hyldeblomst22 (Slettet)

Okay det giver mening . Tak .. Men når det nu er en linje kan der kun være 2 skæringpunkter med planerne ikke? Så dvs at én af de andre planer vil give 0 når jeg udregner den ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

En ret linie kan skære alle tre koordinatplaner. Det er tilfældet med den aktuelle linie i opgaven.

Løs ligningen x(t) = 0 , og find skæringspunktet med yz-planen.

Løs ligningen y(t) = 0 , og find skæringspunktet med xz-planen.

Løs ligningen z(t) = 0 , og find skæringspunktet med xy-planen.


Svar #5
28. oktober 2013 af Hyldeblomst22 (Slettet)

Når jeg udregner lader det, ifølge mine udregninget til, at i xz.planen er t=0.. så den skærer ikke i det plan eller hvordan skal det forstås?


Svar #6
28. oktober 2013 af Hyldeblomst22 (Slettet)

Okay så i xz-planen når t = 0 bliver koordinaten bare (5,0,6)?

Mange tak for al hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, lige præcis. Det faste punkt (5,0,6) ligger jo allerede i xz-planen, og det er derfor liniens skæringspunkt med xz-planen.


Svar #8
28. oktober 2013 af Hyldeblomst22 (Slettet)

Dejligt !

I #2 skrives z=3(2-t) men jeg kan ikke forstå hvorfor det giver - istedet for +?


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Der er tale om en tastefejl. Det bør være

z = 6 + 3t = 3·(2 + t) = 0 .

Det er jo også klart, at det fundne punkt i #1 , (15,-14,12) , ikke ligger i nogen af koordinatplanerne, da hverken x-, y-, eller z-koordinaten for punktet er lig med 0.

Løses den korrekte ligning, fås t = -2, og dermed det tilhørende punkt (-5, 14 , 0)


Svar #10
28. oktober 2013 af Hyldeblomst22 (Slettet)

Mange tak jeg tror jeg har den nu! Tusind tak


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. oktober 2013 af mathon

korrektion af #2
 

       x = 5(1+t)  
       y = -7t
       z = 3(2+t)

skæring med xy-planen kræver z = 0
hvoraf
            3(2-t) = 0  ⇔  t = -2
skæringspunkt:
                           (x,y,z) = (5,0,6) + 2 · (5,-7,3) = (15,-14,0)

.

skæring med xz-planen kræver y = 0
hvoraf
            y = -7t = 0  ⇔  t = 0

                           (x,y,z) = (5,0,6) + 0 · (5,-7,3) = (5,0,6)
         

.

skæring med yz-planen kræver x = 0
hvoraf
            x = 5(1+t) = 0  ⇔  t = -1
                           (x,y,z) = (5,0,6) + (-1) · (5,-7,3) = (0,7,3)
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Der er flere tastefejl i delen for z = 0 . Idet t = -2 får man jo

                      (x,y,z) = (5,0,6) - 2 · (5,-7,3) = (-5, +14, 0) ,

som også angivet i #9 .


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. oktober 2013 af mathon

#11

genkorrektion af #2
 

       x = 5(1+t)  
       y = -7t
       z = 3(2+t)

skæring med xy-planen kræver z = 0
hvoraf
            3(2-t) = 0  ⇔  t = -2
skæringspunkt:
                           (x,y,z) = (5,0,6) + (-2) · (5,-7,3) = (-5,14,0)

.

skæring med xz-planen kræver y = 0
hvoraf
            y = -7t = 0  ⇔  t = 0

                           (x,y,z) = (5,0,6) + 0 · (5,-7,3) = (5,0,6)
         

.

skæring med yz-planen kræver x = 0
hvoraf
            x = 5(1+t) = 0  ⇔  t = -1
                           (x,y,z) = (5,0,6) + (-1) · (5,-7,3) = (0,7,3)
 


Svar #14
29. oktober 2013 af Hyldeblomst22 (Slettet)

Mange tusind tak ! Stor hjælp


Skriv et svar til: Linjens skæringspunkt med koordinatplanerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.