Matematik

Beregning af holdbarhed for rejer i lage

30. oktober 2013 af rikk139a (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg sidder og kæmper med en matematik aflevering, og har nogle opgaver som jeg godt kunne bruge noget hjælp til.

Opgave 1:

Holdbarheden for rejer i lage afhænger af temperaturen. Nedenstående tabel viser sammenhængen mellem holdbarheden og temperaturen.

Temperatur (oC): 0'  8'  15'  25'

Holdbarhed (døgn): 300'  80'  28'  6'

- Det oplyses at holdbarheden som funktion af temperaturen mod god tilnærmelse kan beskrives ved en funktion af typen: h(t) = b * at , hvor t er temperaturen, målt i oC, og h(t) er holdbarheden, målt i døgn.

a ) Bestem tallene a og b.

b) Bestem halveringskonstanten for holdbarheden, og forklar betydningen af denne konstant. 

c) Hvor mange procent falder holdbarheden, når temperaturen øges med 2oC? 

Opgave 2: 

Ved dyrkning af en bestemt bakterie optælles antallet af bakterier med jævne mellemrum igennem nogle timer. Ved forsøgets start var der 15 bakterier, og det viser sig, at antallet af bakterier fordobles hver gang der er gået 22 minutter.

a) Opstil en formel, der beskriver antallet af bakterier som funktion af antal minutter efter forsøgets start. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2013 af peter lind

Brug regressionsanalyse på de data


Svar #2
30. oktober 2013 af rikk139a (Slettet)

Har prøvet at sætte tabellen ind i et koordinatsystem i excel, men der kommer to ligninger frem - og ved ikke hvilken en jeg skal bruge til at bestemme a og b. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2013 af 012343210

a) du kan prøve at fitte dine konstanter i et matematikprogram for at finde det rigtige. Ellers kan du sætte 2 ligninger op eksempelvis: (300)=b*a^(0) og (6)=b*a^(25) - og så løse dem og så har du svaret.

b) T½=log(0,5)/log(a). Prøv at kom med et forslag selv til hvad den fortæller dig, så skal jeg nok rette til. give hints når du har tænkt lidt over det selv.

mere kommer om lidt...


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. oktober 2013 af 012343210

Hvis du skal bruge excel. så prøv at tegn log(holdbarhed) op mod temperaturen og find den linære sammenhæng - så må du komme med et forslag hvorfor der er sådan en;)


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2013 af peter lind

#3 Med så mange data er det klart at man skal bruge regressionsanalyse. Din metode smider jo halvdelen af de pågældende data væk


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. oktober 2013 af 012343210

c) procent holdbarheden falder = 1-F(t1)/F(t2)= 1 - b*a^t1/(b*a^t2) = 1- a^t1/a^t2 = 1 - a^(t1-t2)

Du ved at t1-t2 er lig med 2 og a har du fundet på dette tidspunkt (jeg får ~0,85 så har du lidt at kigge efter)


Skriv et svar til: Beregning af holdbarhed for rejer i lage

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.