Kemi

Partialtryk og ligevægt

31. oktober 2013 af Shaolina (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har brug for hjælp til den følgende opgave:

Nedenstående ligevægt har ved 1000 °C ligevægtskonstanten K=0,50.

FeO (s) + CO (g) ⇔ Fe (s) + CO2 (g)

En lukket beholder med jern(II)oxid tilføres CO og CO2, så carbonoxids partialtryk er 6,0 bar og carbondioxids partialtryk er 2,0 bar.

c. Hvad er gassernes partialtryk, når ligevægten har indstillet sig?

Er der en venlig sjæl herinde, som vil hjælpe mig med at besvare dette spørgsmål?

På forhånd tak!

- Emilie


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. oktober 2013 af mathon

   ved forsøgsbegyndelse haves
  
           

                     p(CO2)       [CO2]       2
                    -----------  = ---------  = ---- = 0,33333 < Kc
                      p(CO)        [CO]        6

hvorfor under ligevægtforskydningen mod højre
ændrer
                     p(CO2) fra 2 til (2+x)
          og
                     p(CO) fra 6 til (6-x)   så ligevægten opnås           0 < x < 6
hvoraf

                    2 + x
                   ------- = 0,5       0 < x < 6            skrevet uden enheder
                    6 - x

dvs
                    x = (2/3) bar

når ligevægten har indstillet sig
er
                                   CO's partialtryk                            CO2's partialtryk
                        (6 bar) - (2/3 bar) ≈ 5,33 bar           (2 bar) + (2/3 bar) ≈ 2,67 bar                  
 

                    


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. oktober 2013 af mathon

detaljer
                  p(CO2)     [CO2]•RT
                 ----------- = ------------      hvor RT er fælles og kan forkortes "væk".
                   p(CO)      [CO]•RT
 


Skriv et svar til: Partialtryk og ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.