Fysik

bestemmelse af tyngdeacceleration

03. november 2013 af jonasgmail (Slettet) - Niveau: B-niveau

I et forsøg om bestemmelse af tyngdeaccelerationen ved hjælp af en luftpudebænk har jeg, at

Fres = mlod * g

og

Fres = msystem *a = (mlod +mslæde)*a

disse udtryk kan jeg så sætte lig med hinanden og isolere g:

g = ((mlod +mslæde)*a)/mlod

Hvorfor er det, at accelerationen for systemet ikke er det samme som for loddet? Systemet består af slæden og loddet og begge har bevæget sig den samme strækning inden for det samme tidsrum?

Gælder der, at Fres = Ft eller består den resulterende kraft af flere kræfter?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2013 af peter lind

,







 











A




 


















 

Dert hele bevæger sig med samme acceleration, som er den du måler. Den resulterende kraft på systemet er tyngdekraften på loddet.= mlod*g

De


Svar #2
03. november 2013 af jonasgmail (Slettet)

Men så gælder der vel at a = g?

Og så kan man vel ikke sige, at 

Fres =  mlod*g = (mlod +mslæde)*a 

idet (mlod +mslæde)*a er større?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2013 af peter lind

000000000000000

a er ikke g. a er den accelleration du måler og du kan  af din formel se at den er mindre og det må da også kunne se af  dine målinger-


Svar #4
03. november 2013 af jonasgmail (Slettet)

Ok, tak. Det virker bare lidt mærkeligt, at msystem har en anden acceleration end mlod - idet slæden og loddet begge har bevæget sig den samme strækning inden for det samme tidsrum. Men ser man på 

Fres = msystem *a =(mlod +mslæde)*a =mlod*g 

er det selvfølgelig klart, at a bliver mindre, hvis mslæde lægges til mlod   


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. november 2013 af peter lind

lod , slæde og hele systemet har samme accelleration nemlig den du har målt. Det er sagt flere gange. Jeg ved ikke hvor du har fået den mærkelige ide fra


Skriv et svar til: bestemmelse af tyngdeacceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.