Matematik

Hvordan løses en dobbelt ulighed

05. november 2013 af aasda (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg skal i min aflevering løse denne ligning med to ubekendte, ved hjælp af lige store koefficenters metode, men kan simpelthen ikke forstå, at jeg får facit 3y=0. Hvordan løser man den?

(I) 2x+2y-12=0

(II) x-5y-6=0


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2013 af PeterValberg

Det er så to ligninger med to ubekendte (ikke uligheder):

Hvis du får 3y = 0 betyder det, at y = 0 

bestem nu x ved indsættelse af y = 0 i den ene ligning

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. november 2013 af mathon

     I:    x + y = 6
     II:   x - 5y = 6               subtraher i II  fra  I

                6y = 0

                y = 0                 som indsat i     I:    x + y = 6
giver
                x = 6


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2013 af PeterValberg

I)  2x + 2y = 12
II) x - 5y = 6        (multiplicér alle led med -2)
II) -2x + 10 y = -12

Addér I) og II)

(2x + 2y) + (-2x + 10y) = 12 + (-12)

Hæv parenteser og reducér, derved finder du værdien for y
Indsæt denne værdi for y i den ene ligning og bestem værdien for x

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
05. november 2013 af aasda (Slettet)

Selvfølgelig er det ikke en dobbelt ulighed, tak for hjælpen. Kan det passe at løsningen bliver [0;6] så?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. november 2013 af PeterValberg

nej, omvendt

x = 6, y = 0

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. november 2013 af LeonhardEuler

Nu er det en rimelig let ligningsystem, men alternativ kunne være brug af Gauss Elimination.


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. november 2013 af PeterValberg

#6 hvilket er et stykke over det C-niveau, som spørgeren angiver.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

"Gauss Elimination" er sådan set blot et andet navn for "lige store koefficienters metode", som benyttes i #2 og #3.


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. november 2013 af LeonhardEuler

... bare på en mere overskuelig måde.


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det gør det ikke mere overskueligt, at man giver det et mere teknisk navn.


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. november 2013 af LeonhardEuler

#10 

Nu omtalte jeg metoden (med matricer) ikke navnet. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. november 2013 af 123434 (Slettet)

0# 

En ligning har et lighedstegn

En ulighed har et ulighedstegn

Et udtryk har ingen af delene

En ulighed f.eks

2x-3 < x+1 < 3x+7

deles op i 2x-3<x+1 og x+1<3x+7

2x-3+3<x+1+3

2x<x+4

2x-x<4

x<4

x+1<3x+7

x+1-1<3x+7-1

x<3x+6

x-3x<6

-2x<6

2x<-6

x<-3

-3<x<4

L = [-3;4]


Brugbart svar (1)

Svar #13
07. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

De sidste fire linier er forkerte. Du begår en fejl, idet en ulighed skal vendes, når man ganger med et negativt tal på hver side. Det hænger jo heller ikke logisk sammen, at du slutter fra x ≤ -3 til at så er x ≥ -3 .

Af uligheden

-2x ≤ 6

følger

2x ≥ -6

og dermed

x ≥ -3 ,

som du af en eller anden grund kom frem til alligevel.


Skriv et svar til: Hvordan løses en dobbelt ulighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.