Matematik

Eksponentielle funktioner

09. november 2013 af Helenass (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle, jeg håber virkelig I kan hjælpe, for jeg ved virkelig ikke hvordan jeg skal regne den ud!

Den 1. marts 1983 er verdens befolkningstal anslået til 4,6 milliarder. Antag, at befolkningstallet vokser eksponentielt, og at det efter 50 år er 10,1 milliarder altså mere en fordoblet.

a) Bestem den årlige procentvise vækst (2. december)

b) Vis at oplysningen om de 75 millioner og de 95 millioner som årlige tilvækster i henholdsvis 1983 og år 2000 stemmer rimelig godt overens med den eksponentielle beskrivelse.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2013 af julius11 (Slettet)

Lad x, a, b være et reelle tal. Vi ved at der findes kvadrat, med sidelængden a, som har et areal på x cm² og terninger, med sidelængden b, som har et rumfang på x cm³. Opstil en sammenhæng mellem x, a og b.


 

Lad nu x, a, b være hele tal, hvor 0<a<11. Find samtlige løsninger der opfylder betingelsen med at arealet at kvadratet er x cm² og rumfanget af terningen er x cm³.


 

Hvor stor er siderne i kvadratet?


 

Hvor store er sidelængderne i terningen?


 

Hvor stort er terningens overfladeareal?


 

Det fundne kvadrat med sidelængde a>1 og areal x cm² anvendes til at konstruerer en terning med et rumfang på x cm³. Hvor mange kvadrater skal der anvendes til at konstruerer 4 terninger, når vi se bort fra evt. spild i processen?


 

Lad nu x, a, b være hele tal, hvor 0<b<11. Find samtlige løsninger der opfylder betingelsen med at arealet af kvadratet er x cm² og rumfanget af terningen er x cm³. Hjælp miig 


 


Brugbart svar (2)

Svar #2
09. november 2013 af mathon

a)
                        y = b•ax

                                   y2/y1 = ax2-x1

                           (10,1/4,6) = a50 = (1+r)50


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. november 2013 af mathon

b)
                dy/dx = ln(a)•y = ln(a)•4,6•ax


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. november 2013 af julius11 (Slettet)

Hjælp miigg


Svar #5
09. november 2013 af Helenass (Slettet)

100 tak, har siddet fast i så lang tid!!!! :)


Svar #6
09. november 2013 af Helenass (Slettet)

#2
 

a)
                        y = b•ax

                                   y2/y1 = ax2-x1

                           (10,1/4,6) = a50 = (1+r)50

Hvordan skriver man det op og hvad mener du med den nederste linje?


Svar #7
09. november 2013 af Helenass (Slettet)

#3
 

b)
                dy/dx = ln(a)•y = ln(a)•4,6•ax

Hvad er dy og dx?
og skal man bruge variablen a som den er i a)?


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. november 2013 af mathon

#6

                           (10.1 / 4.6) = a50 = (1+r)50       opløft i 1/50 på begge sider

                           a = 1+r = (10.1 / 4.6)1/50 = 1,01585

                           r = 0,01585 ≈ 1,59%

                          

                         


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. november 2013 af mathon

#7

     væksthastigheden

                                          f '(x) = ln(a)•y = ln(1,01585)•4,6•1,01585=  0,072356 • 1,01585x


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. november 2013 af mathon


       tilvækst i
                                     år 1983                                                                     år 2000
                                (4,6·103 mio)•0,0159 = 73,1mio                    (4,6·103 mio)•1,015917•0,0159 = 95,3 mio


Svar #11
11. november 2013 af Helenass (Slettet)

#10
 


       tilvækst i
                                     år 1983                                                                     år 2000
                                (4,6·103 mio)•0,0159 = 73,1mio                    (4,6·103 mio)•1,015917•0,0159 = 95,3 mio

Hvad betyder de udregnede tal?


Svar #12
11. november 2013 af Helenass (Slettet)

#7

     væksthastigheden

                                          f '(x) = ln(a)•y = ln(1,01585)•4,6•1,01585=  0,072356 • 1,01585x

Hvad betyder ligningen, jeg mener hvordan kan jeg vha. den vise at den stemer overens med den eksponentielle beskrivelse?


Skriv et svar til: Eksponentielle funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.