Matematik

Ligninger

10. november 2013 af Joha3909 (Slettet) - Niveau: A-niveau

480kr deles lige mellem et vist antal personer. Hvis der havde været 4 personer mere, var den enkeltes antal blevet 20kr mindre. Hvor mange deltog i fordelingen?

Hvordan regner man denne opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2013 af Sapfort (Slettet)

Du har allerede fået hjælp til en lignende opgave. Prøv selv en gang.


Svar #2
10. november 2013 af Joha3909 (Slettet)

Kan det så passe hvis:

x= Antal deltagere

y= Andel

I: 480=x*y

II: 480=(x+4)*(y-20)

x*y=(x+4)*(y-20)

xy=xy-20x+4y-80

20x=4y-80

5x=y-20

??


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2013 af wintermute (Slettet)

Ja, det er en fin start. Ligningerne I og II er korrekt opstillede, men når du "kobler" dem sammen får du ikke reduceret antallet af ubekendte, så du ender op med en ligning med to ubekendte.

Prøv i stedet at omskrive således:

    I: x = 480/y,

    II: x = 480/(y - 20) - 4.

Heraf følger det at

    480/y = 480/(y - 20) - 4.

Nu har du en ligning med en ubekendt. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. november 2013 af Sapfort (Slettet)

Antal personer = x

Andel = y

1: y = 480 / x

2: y - 20 = 480 / (x + 4)

Indsæt ligning 1 i 2.

480 / x - 20 = 480 / (x + 4)

480 - 20x = 480x / (x + 4)

(x + 4)(480 - 20x) = 480x

480x - 20x2 +1920 - 80x = 480x

- 20x2 +1920 - 80x = 0

- 20(x - 8)(x + 12) = 0

Ligningen løses til 8 og -12. Vi regner videre med 8 af åbenlyse grunde.

y = 480 / 8 = 60


Svar #5
10. november 2013 af Joha3909 (Slettet)

Tekst:480kr deles lige mellem et vist antal personer. Hvis der havde været 4 personer mere, var den enkeltes antal blevet 20kr mindre. Hvor mange deltog i fordelingen?

Ligning I: x=480/y 

Ligning II: x=480/(y-20)-4    

Sammen: 480/y=480/(y-20)-4

y=480y-9600-1920

y=480y-7680
y+7680=480y
y-y+7680=480y-y
7680=479y
7680/479=479y/479
16=y
Kontrol
x=480/16
x=30

Er den ubekendte regnet rigtigt ud her?


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. november 2013 af wintermute (Slettet)

I svar på #5: Nej, den ubekendte er desværre regnet forkert ud; det bør give y = 60 (og dermed x = 480/60 = 8) ligesom Sapfort får i #4. (Kontrol: 480/8 = 60 og 480/(8 + 4) = 480/12 = 40 = 60 - 20.)

Hvis du ganger med y(y - 20) på begge sider af ligningen

    480/y = 480/(y - 20) - 4,

så får du

    480(y - 20) = 480y - 4y(y - 20),

dvs.

    480y - 9600 = 480y - 4y2 + 80y.

Træk 480y fra på begge sider og læg 9600 til på begge sider:

    -4y2 + 80y + 9600 = 0.

Denne andengradsligning har løsningerne y = -40 og y = 60.


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. november 2013 af Sapfort (Slettet)

#5 Nej.

480 / y = 480 / (y - 20) - 4

480 / y = (480 - 4(y - 20)) / (y - 20)

480 / y = (560 - 4y) / (y - 20)

480 = y(560 - 4y) / (y - 20)

480(y - 20) = y(560 - 4y)

480y - 9600 = 560y - 4y2

4y2 - 80y - 9600 = 0

4(y + 40)(y - 60) = 0

Løsningerne er altså 60 og minus 40.

I ligningen x = 480 / y, skal y være positivt for at give et positivt antal personer, så vi regner videre med 60.

x = 480 / 60 = 8


Skriv et svar til: Ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.