Fysik

fysik HJÆLP

10. november 2013 af anonym1person (Slettet) - Niveau: B-niveau

Følgende opgave er vedhæftet. Jeg er i tvivl om hvordan den skal regnes.

har fået a= 3,928 m/s2


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det ser rigtigt ud.


Svar #2
10. november 2013 af anonym1person (Slettet)

du har ikke en ide om hvordan de to resterende opgaver skal beregnes


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Newtons 2. lov på klods A:

Fs = mA*a


Svar #4
10. november 2013 af anonym1person (Slettet)

Beregn snorkraften

Fres=m*g <=> Fres=2,0 kg*9,82 m/s^2= 19,64 N

Er dette så forkert? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. november 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Det er lidt mere kompliceret at bruge Newtons 2. lov på lod B. Der virker to kræfter: Snorkraften FS samt tyngdekraften mB*g. Så Newtons 2. lov for loddet bliver:

mB*g - FS = mB*a

<=>

FS = mB*g - mB*a

Det skulle give det samme.


Svar #6
10. november 2013 af anonym1person (Slettet)

Tak skal du have.. Nu når du er sådan en god hjælp, vil jeg høre om du kan fortælle mig, hvordan følgende opgave regnes? Er lidt i tvivl. 

En slæde skubbes et øjeblik med en kraft på 210 N. Gnidningskraften er på 20 N, og massen af slæden 90 kg.
- Beregn slædens acceleration:


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. november 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Newtons 2. lov igen:

Fskub - Fgnidning = m*a

<=>

a = (Fskub - Fgnidning)/m

og så er det bare at indsætte talværdierne.


Svar #8
10. november 2013 af anonym1person (Slettet)

så facit bliver altså 2,111 m/s2 ? :D 


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. november 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Ja, det får jeg også.


Svar #10
10. november 2013 af anonym1person (Slettet)

og hvis du ved dette også: er dette rigtigt som jeg har gjort i opgave 1 og hvordan kan man regne opg 2).

En elektrisk kogekande er beregnet til 220 V og bruger 1,5 A, når den er tændt. Kanden indeholder 1,2 liter vand ved 15° C.

1)Hvor længe varer det at varme vandet op til kogning (100° C), hvis kanden er perfekt isoleret?

Først og fremmest skal vi finde den effekt der bliver brugt: P = U* I à P = 220 V * 1,5 A = 330 Watt

à Derefter bruges nedenstående formel

T = 1,2 kg * 4.186 J/KG*grader C  * 85 grader / 330 Watt

Tid = 21,56 minutter

2) Hvor lang tid varer opvarmningen, hvis der er et energitab på 18 % til omgivelserne? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. november 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

1) er rigtigt regnet ud.

2) 18% af effekten P går tabt. Dvs. at 82% bliver udnyttet. Så regnestykket kommer til at se sådan her ud:

t = 1,2 kg * 4186 J/(kg*ºC) * 85ºC / (0,82 * 330 W) = 1577,87 s = 26,30 minutter

Det tager altså lidt længere tid, hvilket lyder logisk nok.


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Din tid i 1) er korrekt, men din mellemregning er ikke korrekt. cvand = 4,186 kJ/kg/K .

2) Med tab skal der leveres energien x bestemt ved x·0,82 = m·cvand·ΔT .

Tiden bliver altså t = tteor/0,82 .


Svar #13
10. november 2013 af anonym1person (Slettet)

hvorfor er det KJ/kg/K og ikke J/(kg*ºC)??


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. november 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

4186 J/kgK = 4,186 kJ/kgK

Om du vil have K eller ºC i nævneren må du selv bestemme, da der er tale om temperaturforskelle. Temperaturerne på Kelvin- og Celciusskalaerne har samme værdi, kun nulpunktet er forskelligt. Så forskellen mellem to temperaturer vil have samme værdi ligegyldigt om du regner i K eller ºC. I opgaven har vi

ΔT = 100ºC - 15ºC = 85ºC

eller

ΔT = (100 + 273) K - (15 + 273) K = 85 K

Så temperaturforskellen bliver i begge tilfælde den samme.

Hvis du vælger at angive temperaturstigningen i ºC, så ser det pænest ud, hvis du også angiver varmekapaciteten i J/(kg*ºC). Så enhederne bliver

kg*J/(kg*ºC)*ºC = J


Svar #15
10. november 2013 af anonym1person (Slettet)

så det er rigtigt nok som jeg har gjort 


Brugbart svar (0)

Svar #16
10. november 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

ja


Skriv et svar til: fysik HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.