Matematik

sfærisk geometri cos og sin beviser

11. november 2013 af pmh62 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)
Sidder med mit SRP og kan simpelthen ikke hitte ud af hvordan

Cosinus- og Sinusrelationerne i sfærisk geometri fungerer ..

tænkte på om der var nogen som ville tage sig den tid og forklare mig detaljeret hvordan man gør?

har et kompendie som hedder Matematik højniveau 1 som er skrevet af Jonny Schultz (som er vedhæftet, side 106-107), så hvis i vil fortælle ud fra den, ville det være perfekt..

Kender ikke rigtig noget til sfærisk gemoetri i forvejen og derfor synes jeg det er lidt svært, og min lærer vil have at jeg skal bevise og beskrive cosinus og sinus relationerne, men det er lidt svært når man ikke ved hvad det drejer sig om ..

jeg vil meget gerne have en hel gennemgang men hvad der sker, hvis der er nogen der vil være så dejlige at hjælpe mig!
jeg har vedhæftet det dokument som jeg skal forklare mig ud fra
på forhånd tak!

Vedhæftet fil: sferisk_geometri.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2013 af peter lind

Det hjælper jo ikke meget at vi bare skriver af efter teksten, så kan du ikke fortælle hvilken problemer du har med den


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. november 2013 af peter lind

Meget kort beskrivelse om princippet

Man kan jo bruge hvilket koordinatsystem man vil og her anvendes et bekvemt et nemlig sådan at det ene hjørne C har kooordinaterne (0, 0),  A har førstekoordiaten 0. Sammenlign evt. med koordinatsystemet beskrevet tidligere i bogen.

Koordinaterne omskrives til almindelige 3-dimensionale koordinater med begyndelsespunkt i centrum af cirklen. Sammenhængen mellem de sfæriske og 3-dimensionale koordinater er angivet på foregående side

Han udregner nu skalarproduktet mellem OA og OB på 2 måder.

Den første: han bruger den almindelige formel for et skalarprodukt af 2 3-dimensionale vektorer på de fundne koordinater i det 3-dimensionale rum

Den anden: Han bruger reglen om at et skalarprodukt af 2 vektorer er lig med produktet af deres længde *cosinus af mellemliggende vinkel'

De 2 metoder skal selvfølgelig give samme resultat så ved at sætte lighedstegn mellem de fremkomne udtryk for han den ønskede formel


Svar #3
11. november 2013 af pmh62 (Slettet)

#2, jamen det er sådan set det hele jeg er lidt lost i.. Så en gennemgang af det hele vlle jeg håbe kunne hjælpe mig lidt emre


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. november 2013 af peter lind

Så må du starte der hvor det første gang går galt og præcisere hvad du ikke kan forstå


Svar #5
29. november 2013 af pmh62 (Slettet)

For det første kan jeg ikke lige se hvorfor A og B har koordinaterne

sfæriske koordinator: 
A(0; (90grader - b)
B(C, 90grader - a)

Kan du evt. svare mig på det?


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. november 2013 af peter lind

Se på buestykket, der går fra C gennem  A og ned til "ækvator". De har længden 90º. Buestykket fra A ned til ækvator har derfor længden 90º -b. Koordinatsystemet er valgt så A har x-koordinaten 0º

y-koordinaten for B kan findes på samme måde for A. x-koordinaten er C ifølge definitionen af koordinatsystemet


Svar #7
11. december 2013 af pmh62 (Slettet)

Jeg kan ikke se hvordan  vi får disse koordinater til stedvektorerne

vektor OA=(r sin b, 0, r cos b) og

vektor OB= (r sin a cos C, r sin a sin C, r cos a)                      


Svar #8
11. december 2013 af pmh62 (Slettet)

Jeg har fundet ud af dette nu! Men har dog brug for at få lidt hjæp til hvordan vi kommer frem til skalarproduktet

Jeg ved godt vi kan bruge. korodinater for vektor OA ogOB også beregne skalar.. (har du en formel til det når det foregår i rum??))

i mine papir står der:

OA •OB=(r*sin(b),0,r*cos(b))*(r*sin(a)*cos(C),r*sin(a)*sin(C),r*cos(a))

(er godt klar over det er koordinaterne som der er stillet op.. Står der gange imellem dem?

mit spørgsmål er så hvordan jeg kommer fra det, til der som du ser herunder.

vektor OA • vektor OB = r^2 sin(a) sin(b) cos(C) + r^2 cos(a) cos(b)


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. december 2013 af peter lind

Skalarproduktet mellem 2 vektorer a=(x1,y1, z1) og b = (x2, y2, z2) er givet ved a·b = x1*x2+y1*y2 + z1*z2 altså næsten det samme som i det 2-dimensionale tilfælde


Svar #10
11. december 2013 af pmh62 (Slettet)

Ja men kan stadig ikke se hvordan jeg kommer fra:

OA •OB=(r*sin(b),0,r*cos(b))*(r*sin(a)*cos(C),r*sin(a)*sin(C),r*cos(a))

til 

vektor OA • vektor OB = r^2 sin(a) sin(b) cos(C) + r^2 cos(a) cos(b)

er det bare ved at sætte x,y og z ind i formlen for skalar? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. december 2013 af peter lind

                              OA                       OB

x koordinat            r*sin(b)                 r*sin(a)*cos(C)

ykoordinat                0                        ligegyldig           

z kooordinat          r*cos(b)                r*cos(b)

Udregn produktet af koordinater og adder


Svar #12
11. december 2013 af pmh62 (Slettet)

okay tusinde tak, det prøver jeg lige :)


Svar #13
11. december 2013 af pmh62 (Slettet)

Det giver meget mening nu! ville du kunne hjælpe mig med at få styr på sinus relationen også?


Svar #14
11. december 2013 af pmh62 (Slettet)

kan du fortælle mig hvad der sker når jeg siger at:

cos(c)=(r^2*sin(a)*sin(b)*cos(C)+r^2*cos(a)*cos(b))/r^2=cos(c)=cos(a)*cos(b)+sin(a)*sin(b)*cos(C)

Altså vi dividerer jo med r^2, også vil en r^2 over brøk stregen jo forsvinde.. men begge r^2 forsvinder... hvorfor det??


Brugbart svar (0)

Svar #15
11. december 2013 af peter lind

(x+y)/r2 = x/r2+y/r2   her med x og y de noget længere led i din formel


Svar #16
11. december 2013 af pmh62 (Slettet)

Tusinde tak!! Det giver mening!!

kan du evt. hjælpe mig med dette i sinus relationen:

Grundrelationen cos2x + sin2x = 1 udnyttes i det følgende til at omskrive (9):

(1-sin^2A) sin^2b sin^2c               = (1-sin^2b)(1-sin^2c) + (1-sin^2a) - 2 cos a cos b cos c    (1)
<->

sin^2b sin^2c – sin^2A sin^2b sin^2c = 1 - sin^2c - sin^2b + sin^2b sin^2c+1- sin^2a - 2 cos a cos b cos c  (2)

<->

– sin^2A sin^2b sin^2c                   = 2 - sin^2c-sin^2b- sin^2a- 2 cos a cos b cos c    (3)

Jeg kan simpelthen ikke se hvordan jeg kommer fra 1 til 2 også til 3...


Brugbart svar (0)

Svar #17
11. december 2013 af peter lind

1->2    der er ganget ind i parentesen på venstre side. På højre side er produktet af de 2 parenteser ganget ud

2->3    sin2b*sin2c findes på begge sider af lighedstegnet. på højre sider er der 2 1'taller som er lagt sammen resten er uændret


Brugbart svar (0)

Svar #18
11. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Det har du jo allerede fået forklaret i detaljer i din anden tråd.

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1420462


Skriv et svar til: sfærisk geometri cos og sin beviser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.