Matematik

Ligning for tangentplan i kugle

12. november 2013 af AbdulKassemAlHasniJabiAbdiKadir3er (Slettet) - Niveau: A-niveau

En der kan hjælpe mig med, at opstille en ligning for en tangetplan til en kugle.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. november 2013 af mathon

Når kuglens ligning
er
             k:   (x-a)2 + (y-b)2 +(z-c)2 = r2

har tangentplanen i
røringspunktet R(xo,yo,zo)
ligningen

             t:   (xo-a)(x-a) + (yo-b)(y-b) + (zo-c)(z-c) = r2
 


Svar #2
12. november 2013 af AbdulKassemAlHasniJabiAbdiKadir3er (Slettet)

Forstår ikke helt?

Kan du vise det med et tal eksempel?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2013 af mathon

Du kan opgive en kugleligning og et røringspunkt.


Svar #4
12. november 2013 af AbdulKassemAlHasniJabiAbdiKadir3er (Slettet)

Kan du ikke vise en?


Svar #5
12. november 2013 af AbdulKassemAlHasniJabiAbdiKadir3er (Slettet)

hvor får du din anden ligning fra???


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. november 2013 af mathon

Når kuglecentrum er C(a,b,c), røringspunktet er R(xo,yo,zo) og P(x,y,z) er et vilkårligt punkt i tangentplanen
haves, da radius står vinkelret på planen i røringspunktet, at CR er en normalvektor til planen.
Med R som fikspunkt i planen,
skal dennes punkter opfylde

                                                 CRRP = 0

                               [xo-a,yo-b,zo-c] • [x-xo,y-yo,z-zo] = 0

                              (xo-a)·(x-xo) + (yo-b)·(y-yo) + (zo-c)·(z-zo) = 0

                              (xo-a)·(x-a-xo+a) + (yo-b)·(y-b-yo+b) + (zo-c)·(z-c-zo+c) = 0

                              (xo-a)·((x-a)-(xo-a)) + (yo-b)·((y-b)-(yo-b)) + (zo-c)·((z-c)-(zo-c)) = 0

                              (xo-a)(x-a) - (xo-a)2 + (yo-b)(y-b) - (yo-b)2 + (zo-c)(z-c) - (zo-c)2 = 0

                              (xo-a)(x-a) + (yo-b)(y-b) + (zo-c)(z-c) = (xo-a)2 + (yo-b)2 + (zo-c)2


                   (xo-a)(x-a) + (yo-b)(y-b) + (zo-c)(z-c) = r2


 

                   

                                


Skriv et svar til: Ligning for tangentplan i kugle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.