Matematik

Parallelle planer

13. november 2013 af Shaolina (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa!

Er der en venlig sjæl herinde, som kan hjælpe mig med følgende opgave:

Der er givet et plan 3x+2y+4z+9=0

a) Hvad vil ligningen for et plan, der er parallelt med dette plan være?

Et par af disse planer er tangentplan til kuglen med ligningen (x-2)2+(y-4)2+(z-1)2=25

b) Bestem ligningen for disse planer.


På forhånd tak!

- Emilie


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2013 af PeterValberg

Videosamling fra FriViden.dk omkring rumgeometri [ LINK ]

Der kan du finde svar/metoder :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. november 2013 af mathon

a)

                 3x + 2y + 4z + d = 0


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2013 af mathon

b)       

         Set i forhold til den ene tangentplan ligger kuglecentrum i planens positive halvrum - regnet efter
         normalvektor n = [3,2,4],,
         hvorfor centrums afstand til planen bliver positiv = r

                             
                               3·2 + 2·4 + 4·1 + d1
                              -------------------------- = 10
                                   √(32+22+42)

         Set i forhold til den anden tangentplan ligger kuglecentrum i planens negative halvrum - regnet efter
         normalvektor n = [3,2,4],,
         hvorfor centrums afstand til planen bliver negativ = -r

                             
                               3·2 + 2·4 + 4·1 + d2
                              -------------------------- = -10
                                   √(32+22+42)
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. november 2013 af mathon

                               3·2 + 2·4 + 4·1 + d1
                              -------------------------- = 10
                                   √(32+22+42)


                              d1 = 10√(29)-18               

tangentplanen
er derfor

                             3x + 2y + 4z + (10√(29)-18) = 0

.

                               3·2 + 2·4 + 4·1 + d1
                              -------------------------- = -10
                                   √(32+22+42)


                              d2 = -10√(29)-18               

tangentplanen
er derfor

                             3x + 2y + 4z + (-10√(29)-18) = 0

          
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. november 2013 af mathon

#4 korrektion af indeks:
 

                               3·2 + 2·4 + 4·1 + d1
                              -------------------------- = 10
                                   √(32+22+42)


                              d1 = 10√(29)-18               

tangentplanen
er derfor

                             3x + 2y + 4z + (10√(29)-18) = 0

.

                               3·2 + 2·4 + 4·1 + d2
                              -------------------------- = -10
                                   √(32+22+42)


                              d2 = -10√(29)-18               

tangentplanen
er derfor

                             3x + 2y + 4z + (-10√(29)-18) = 0

          
 


Svar #6
13. november 2013 af Shaolina (Slettet)

Hvor får du tallet 10 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. november 2013 af mathon

berettiget spørgsmål:
afstanden er lig med r = 5

 

                               3·2 + 2·4 + 4·1 + d1
                              -------------------------- = 5
                                   √(32+22+42)


                              d1 = 5√(29)-18               

tangentplanen
er derfor

                             3x + 2y + 4z + (5√(29)-18) = 0

.

                               3·2 + 2·4 + 4·1 + d2
                              -------------------------- = -5
                                   √(32+22+42)


                              d2 = -5√(29)-18               

tangentplanen
er derfor

                             3x + 2y + 4z + (-5√(29)-18) = 0

          
 


Skriv et svar til: Parallelle planer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.