Matematik

Ulighed og elasticitet

14. november 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)

Hej studieportalen, 

Jeg sidder fast i to spørgsmål, og det ville være dejligt, hvis I kunne hjælp mig. Jeg har ikke ligefrem en ide om, hvordan man gør. 

1. For ethvert y∈[0,∞[ skal man løse uligheden f(x)>y. 

2. Bestem for ethvert x∈]0,1[ elasticiteten Elxf(x).  


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2013 af lfdahl (Slettet)

1. For et givet y skal du løse uligheden f(x) > y, d.v.s. bestemme mængden af de x, der opfylder uligheden for fast/givet y.

2. Elasticiteten er defineret ved: Elxf(x) = x f'(x)/f(x). 

Det ville være mere illustrativt, hvis du havde angivet en eksplicit forskrift for f.

Se f.eks. tråden: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=915036


Svar #2
14. november 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)

Forskriften er: f(x)=1/1-√x

Jeg ved bare ikke, hvordan man skal løse en ulighed.. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. november 2013 af lfdahl (Slettet)

#2

I den anførte tråd er uligheden løst: 

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=915036


Svar #4
14. november 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)

Det er også meget fint, men jeg forstår det bare ikke rigtig mellemregningerne 


Svar #5
14. november 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)

Er der ikke nogen som kan forklare uligheden i ord, altså hvordan man gør, så man bedre kan forstå det? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. november 2013 af lfdahl (Slettet)

Måske kan det hjælpe med flg.:

Udgangspunktet er: (1-√x)-1 > y, hvor x ∈ ]0;1[, og y ∈ [0;∞[.

For 0 < y ≤ 1 er uligheden klart opfyldt, fordi (1-√x)-1 > 1 for alle tilladte x.

Er du med så vidt?


Svar #7
14. november 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)

Hvorfor er det (1-√x)-1 > y, når funktionen hedder 1/1-√x, og hvorfor x ∈ ]0;1[? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. november 2013 af lfdahl (Slettet)

Fordi: 1/(1-√x) = (1-√x)-1

Jeg har benyttet notationen: 1/a = a-1

Det dur ikke, at x = 1, for så bliver nævneren 0.

Det er sandt at x = 0 er tilladt. Jeg husker forkert fra den tidligere tråd...

x ∈ [0;1[


Svar #9
14. november 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)

Okay, hvorfor er uligheden klart opfyldt for 0 < y ≤ 1? går y ikke til uendelig.. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. november 2013 af lfdahl (Slettet)

Prøv at se på vedhæftede graf: f(x) = (1-√x)-1, hvor 0 ≤ x < 1

Og jo: y går mod uendelig, så vi skal løse uligheden for alle mulige y.

Men for 0 ≤ y < 1 er uligheden klart opfyldt, som du også kan se af figuren

Med andre ord: f(x) ≥ 1 for 0 ≤ x < 1

Vedhæftet fil:Graf til ulighed.jpeg

Svar #11
14. november 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)

men ved 0 ≤ y < 1, så ved at se på grafen, så er y jo ikke mindre end 1? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. november 2013 af lfdahl (Slettet)

Overvej funktionens værdimængde. Hvilke værdier kan f antage, når x nærmer sig 1 (x < 1)?

Der gælder: Vm(f) = [1;∞[. Uligheden skal undersøges for y ∈ [0;∞[.

Det er altså ikke nødvendigt at undersøge for de y der ligger i intervallet [0;1[


Svar #13
14. november 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)

Det giver mening nu, hvad skal man bagefter gøre? Bare lige et spørgsmål, hvis uligheden skal undersøges for  y ∈ [0;∞[., hvorfor skiver man så 0 ≤ y < 1? 


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. november 2013 af lfdahl (Slettet)

Løs (1-√x)-1 > y, for y > 1 (for 0 ≤ y < 1 er der ikke noget at løse ...uligheden er opfyldt da)

Gang med (1-√x) på begge sider af uligheden:

1 > y(1-√x)

Del med y på begge sider:

y-1 > 1-√x

Læg √x til på begge sider og træk y-1 fra på begge sider:

√x > 1 - y-1 

Kvadrér begge sider:

x > (1-y-1)2


Svar #15
14. november 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)

Hvorfor bliver det 1 på venstre side, når man ganger med (1-√x)? 


Brugbart svar (0)

Svar #16
14. november 2013 af lfdahl (Slettet)

Fordi:

(1-√x)(1-√x)-1 = (1-√x)/(1-√x) = 1


Svar #17
14. november 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)

Hvorfor skal man kvadrere på begge sider til sidst?

Svar #18
14. november 2013 af Jacob12345678910 (Slettet)

mht. elasticiteten kan så passe at man får x*(1/(2√x)(1-√x)2)/1/1-√x? Ved ikke rigtig, hvordan man reducerer det ned til noget kønnere 


Brugbart svar (0)

Svar #19
14. november 2013 af lfdahl (Slettet)

#17

Du skal kvadrere på begge sider, fordi du skal bestemme x-værdierne og ikke √x


Brugbart svar (0)

Svar #20
14. november 2013 af lfdahl (Slettet)

#18

Vær omhyggelig med at bruge parenteser, hvor det er påkrævet.

f(x) = (1-√x)-1

Differentiation: f'(x) = (-1)(1-√x)-2(-1/2)(√x)-1

Hvis du anvender notationen: √x = x½ er det måske lidt mere overskueligt:

f'(x) = (-1)(1-x½)-2(-1/2)x = (1/2)x(1-x½)-2

Heraf: Elxf(x) = x f'(x)/f(x) = x(1/2)x(1-x½)-2(1-x½)

= (1/2)x½(1-x½)


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 47 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.