Matematik

Bevis for for formlerne for a og b, når man kender to punkter

14. november 2013 af Lektiekongenn (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey piger og drenge, jeg har fået et virkeligt svært spørgsmål.
Spørgsmål 6: Giv et bevis for formlerne for a og b, når man kender to punkter (x1 y1) og (x2 y2) på grafen.

Ville være super fedt hvis der kom et svar hurtigt


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt hvert af de to punkters koordinatsæt i forskriften 

y = ax + b

og løs det fremkomne ligingssystem i a og b.


Svar #2
14. november 2013 af Lektiekongenn (Slettet)

Jeg skal give et bevis? Det burde se sådan her ud ca.

y2 - y1 = ax2 + b - (ax1 + b)
y2 - y1 = ax2 + ax1
y2 - y1 = a(x2 - x1)          dividerer med (x2 - x1)
a = y2 - y1 / x2 - x1
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja. Man starter med

y1 = ax1 + b
y2 = ax2 + b

Trækker man den sidste ligning fra den første, får man det, du kører videre med. Der skal parentes i det sidste udtryk

a = (y2 - y1) / (x2 - x1)

Når a er bestemt, kan man benytte en af de to ligninger til at bestemme b

b = y1 - ax1 = y2 - ax2 


Svar #4
14. november 2013 af Lektiekongenn (Slettet)

Så beviset for a er, er remelig forvirret, synes det ret svært.


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvad forstår du ikke i det?


Svar #6
14. november 2013 af Lektiekongenn (Slettet)

beviset for a, altså kan du ikke skrive det som om du står foran mig og skal forklare det

Altså 

y2 - y1 = ax2 + b - (ax1 + b)
y2 - y1 = ax2 + ax1
y2 - y1 = a(x2 - x1)          dividerer med (x2 - x1)
a = y2 - y1 / x2 - x1

er det både bevis for a og b?


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, det er jo beviset for a. Du har selv forklaret, at der divideres med (x2 - x1). Resten er jo blot simpel reduktion.


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. november 2013 af Sapfort (Slettet)

Forskrift

                          y = ax + b

Kendte punkter

                          (x1 , y1) og (x2 , y2)

Punkterne indsat i forskriften

                          I:       y1 = ax1 + b

                          II:       y2 = ax2 + b

Træk I fra II

                          y2 - y1 = ax2 + b - (ax1 + b)

Hæv parentesen

                          y2 - y1 = ax2 + b - ax1 - b

Reducer

                          y2 - y1 = ax2 - ax1

Faktoriser højresiden

                          y2 - y1 = a(x2 - x1)

Divider med (x2 - x1)

                          (y2 - y1) / (x2 - x1) = a

Nu vil vi finde b

Dette kan gøres med både

                          I:       y1 = ax1 + b

og

                          II:       y2 = ax2 + b

Vi bruger I

                          y1 = ax1 + b

Minus ax1

                          y1 - ax1 = b


Skriv et svar til: Bevis for for formlerne for a og b, når man kender to punkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.