Fysik

opgave 3 -kraftmoment

26. november 2013 af LamiaA (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har vedhæftet den opgave jeg vil spørge om. Det er er opgave 3 som jeg har problemer med fordi det er et helt nyt emne vi er gået igang med. Jeg har overhovedet ikke en ide om hvordan jeg skal finde dets kraftmoment når der er en konstant stigning, så hvis i kan hjælpe så ville det være rigtig rart.

Tak på forhånd 


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. november 2013 af arto460 (Slettet)

Jeg er ikke helt sikker på, hvad der menes med konstant gennemsnitshastighed, men jeg kan hjælpe dig med at forstå fysikken:
Hvad er det som, skubber dig fremad, når du træder i pedallerne?
Svar: når du træder i pedallerne roterer hjulet således, at du skubbes frem af gnidningen mellem hjul og vej. Forestil dig så, at du er oppe i hastighed. Vi vil finde hvilket kraftmoment, du skal yde på pedalerne for, at du fortsætter ved konstant hastighed. Det skal være mgcos(Θ), som igen skal være lig gnidningskraften. Denne kan du finde ved at antage at kraftmomentet fra gnidningen på hvert hjul netop balancerer kraftmomentet, du yder på hvert hjul. Hvis dit kraftmoment var større ville du bare bidrage til at dine hjul roterede hurtigere uden, at skubbe dig frem, så jeg tror det er en god antagelse.
Det eneste er, at man får et udtryk, der afhænger af gnidnigskraften eller gnidningskoefficienten, og det ser ikke ud som om, at det er en størrelse, der skal indgå. Men jeg forstår ikke, hvordan man ellers skulle gøre, for svaret afhænger for mig at se kraftigt af underlaget. 
Det kan være nogle har et bedre svar, og så er jeg ked af, hvis jeg har misledt dig med forkerte betragtninger. 


Svar #2
26. november 2013 af LamiaA (Slettet)

Nej jeg tror at din antagelser er rigtige nok, for det virker meget logisk, men hvordan ville du så opstille udtrykket fordi nu har jeg fået et par forslag, men ingen af dem giver mig et konkret svar


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. november 2013 af arto460 (Slettet)

For ethjulet cykel er ligningen for dit kraftmoment:

Fgnid * Rhjul = T

Og så har du Fgnid = Mgcos(theta)
=>

T = Rhjul * Mgcos(theta)


Svar #4
28. november 2013 af LamiaA (Slettet)

tusind tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. november 2013 af peter lind

a) Der skal leveres en kraft F der er lige så stor men modsat rettet projektionen af  tyngdekraften på vejen. Denne kraft leveres på hjulene og det giver et kraftmoment som er kraften gange arm = hjulenes radier.

b)  dette kraftmoment skal pedalerne så også levere

så også pedalern

e le


Skriv et svar til: opgave 3 -kraftmoment

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.