Matematik

Sfærisk koordinater

28. november 2013 af pmh62 (Slettet)

Hej alle!

jeg er igang med at forklare omsætning mellem sfæriske koordinater og de sædvanlige koordinater.. vi antager at kuglen har radius r. og længden af OQ er lig med r*cos0...

er der nogle der kan fortælle mig ud fra figur 3, hvorfor længden af OQ er lig med r*cos0.?

mit eget bud lyder sådan:

jeg bruger trigonometri..

jeg siger at cos(v)=hos/hyp

jeg kender vinklen som er 0

jeg kender den hosliggende  som er OQ 

og jeg kender hypotenusen som er r

så jeg får at :

cos0=OQ/r  <-> OQ=r*cos0????

Vedhæftet fil: figur 3.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2013 af peter lind

vinklen er θ ikke 0. Ellers er det rigtigt


Svar #2
28. november 2013 af pmh62 (Slettet)

ja det ved jeg godt :) kunne bare ikke lige finde den..

men hvad så hvis jeg skal finde y-koordinatet.. det er givet ved : y= r*cosθ*sinø 

men ud fra figur 3, vil jeg få en trekant hvor jeg kender  vinklen ø, den hosliggende som er r*cosθ og hyp som er y.. men så vil jeg jo bruge formlen cos=hos/hyp og få at cosø=r*cosθ/y <-> y=r*cosθ*cosø

men i formlen siger den sinus relationen.. hvad gør jeg forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2013 af peter lind

φ er vinklen mellem OQ og x-aksen, så det er x koordinaten du finder frem til. Vinklen mellem OQ og y-aksen er 90º-φ. Du skal desuden bruge at cos(90º-φ) = sin(φ)


Svar #4
28. november 2013 af pmh62 (Slettet)

jeg har fundet x-koordinatet ved at sige:

cos(c)=hos/hyp

cosφ= x/r*cos0 <-> x=r*cos0*cosφ  er dette korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. november 2013 af peter lind

ja


Svar #6
28. november 2013 af pmh62 (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen! Må jeg lige hører dig om noget andet?? Når jeg så skal finde de sæfriske koordinater når punkter (x,y,z)=(3,4,12) kendes 

så først finder jeg radius som jeg får til 13.

derefter bruger jeg formlen z=r*sin0 for at beregne vinklen 0..

men så for at beregne vinklen står der i papiret ''endvidere ser vi at tanφ =y/x =4/3 og heraf får vi at φ =53,13 grader..

jeg forstår ikke hvor vi lige pludselig får tanφ =y/x fra?


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. november 2013 af peter lind

Du har y=r*cos(θ)*sin(φ) og x = rcos(θ)cos(φ). Hvis du dividerer dem med hinanden går rcos(θ) ud mod hinanden så du får sin(φ)/cos(φ) = tan(φ)


Svar #8
28. november 2013 af pmh62 (Slettet)

tusinde tak!


Svar #9
29. november 2013 af pmh62 (Slettet)

Jeg skal også lave beviset for en cosinus- og sinusrelationerne  i en sæfrisk trekant, når jeg har skrevet det, må jeg så evt. sende det til dig over mail så du lige hurtigt vil kigge det igennem`?


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. november 2013 af peter lind

Du kan sende det til mig via studieportalens postsystem eller fortsætte på denne eller en anden tråd. Det vil normalt gå hurtigere hvis du bruger en tråd. Så er der nemlig også andre, der kan svare


Svar #11
11. december 2013 af pmh62 (Slettet)

Hvordan sender jeg det via studieportalens postsystem?


Svar #12
11. december 2013 af pmh62 (Slettet)

Er det bare i indbakken til dig?


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. december 2013 af peter lind

ja


Svar #14
11. december 2013 af pmh62 (Slettet)

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1406682#1420357

vil du evt lige svare mig på dette spørgsmål i linket ovenover? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #15
11. december 2013 af peter lind

Det fører mig til min egen profil


Svar #16
11. december 2013 af pmh62 (Slettet)

Okay, det er fordi jeg har brug for hjælp til sinus relationerne.

Vi udnytter cosinusrelationen, hvori vinkel A indgår (vi kunne lige så godt have anvendt en af de øvrige) :

cos a = cos c cos b + sin c sin b cos A <-->

-cos A  sin b sin c = cos c cos b - cos a

Ved at kvadrere på begge sider  fås følgende:

                  cos2A sin2b sin2c = cos2b cos2c + cos2a – 2 cos a cos b cos c

Nogle der kan svare mig på hvordan højre side kommer???


Skriv et svar til: Sfærisk koordinater

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.