Matematik

De variable x og y er proportionale??

02. december 2013 af ukendt96 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej... Sidder lige i en situationen hvor jeg har en opgave som jeg ikke rigtig synes at have lært før.. Men ja her er den.

De variable x og y er proportionale.
a) udfyld tabellen
Tabel:
x - Tom plads - 5 - 6
y - 3 - Tom plads - 9

hjææælp


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

At x og y er proportionale betyder, at der findes en konstant a ≠ 0, så at

y = a·x

Benyt det sidste talsæt til at bestemme a, og beregn så de manglede felter.


Svar #2
02. december 2013 af ukendt96 (Slettet)

så a er 3?
forstår ikke helt det med at finde a, men ellers mener jeg at jeg forstår resten.

når a er fundet skal jeg bare sige a / 3 for at finde den tomme plads oppe i x ik?
og a  * 5 for at finde den tomme plads i y?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er oplyst, at y = 9 , når x = 6. Så er a = y/x = 9/6 = 3/2 .

Kender man x, finder man så y af y = a·x .

Kender man y, finder man så x af x = y/a .


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

som beskrevet betyder proportionalitet at tallene skal opfylde y=ax.

Du kan indsætte dit sidste talsæt: 9=6x <=> x=9/6=3/2=1,5.

Derefter kan du finde resten ved enten at sætte x ind og finde y eller sætte y ind og finde x. Her følger et eksempel.

talsæt 1: x=? og y=3

du indsætter tallene: y=ax <=> 3=1.5x <=> x=3/1.5=2, x er altså 2.

På tilsvarende måde finder du resten.


Svar #5
02. december 2013 af ukendt96 (Slettet)

så den bliver altså? :D

x - 2 - 5 - 6
y - 3 - 7,5 - 9

skal bare lige være sikker jeg har forstået det helt rigtigt


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

Helt korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. december 2013 af 123434 (Slettet)

Ved ikke om du kan bruge det her til noget:

Proportional: når X bliver f.eks. dobbelt stor, så bliver Y også dobbelt så stor

f.eks y=2*x er proportional

Omvendt proportional: når X f.eks. bliver dobbelt så stor, så bliver Y halvt så stor.

F.eks. y=10/x er omvendt proportional


Skriv et svar til: De variable x og y er proportionale??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.