Kemi
kemisk ligevægt...tryk
29. oktober 2003 af
SP anonym (Slettet)
Jeg har 0,148 g Solfurylchlorid SO2Cl2 i en beholder på 1 L, ved 100 grader C.
Ved ligevægt sker der følgende:
SO2Cl2 ->
Når Kp er 0,080 bar ved denne temperatur, hvordan beregner man så partialtrykket og totaltrykket.
Vi kender jo udtrykket:
Kp = (p(SO2)*p(Cl2))/(p(SO2Cl2)) = 0,080 bar.
Men her er jo flere ukendte. Hjælp.
Ved ligevægt sker der følgende:
SO2Cl2 ->
Når Kp er 0,080 bar ved denne temperatur, hvordan beregner man så partialtrykket og totaltrykket.
Vi kender jo udtrykket:
Kp = (p(SO2)*p(Cl2))/(p(SO2Cl2)) = 0,080 bar.
Men her er jo flere ukendte. Hjælp.
Svar #1
29. oktober 2003 af krelle (Slettet)
Hmmmmm. Kan du ikke lige skrive opgaven fuldstændigt op som du har den? Eller det er den måske?
Svar #2
30. oktober 2003 af SP anonym (Slettet)
Jeg tror faktisk nok jeg har løst den. Først beregnede jeg totaltrykket, under den forudsætning at reaktionen ikke var sket endnu. Det fik jeg til 0,034 bar.
Totaltrykket her må da være lig med partialtrykket af SO2Cl2 før reaktionen, da der endnu ikke findes andet i beholderen.
Og så skriver jeg ligevægtsloven med Kp op, bruger x som trykændringen. Den kan jeg så isolere til en andengradsligning og løse den, så jeg har trykændringerne. Og så skulle restebn kunne løses let.
Lyder det fornuftigt. Er 0,034 bar en rimelig totaltryk for 0,148 g. SO2Cl2 (Jeg har brugt Idealgasloven)?
Totaltrykket her må da være lig med partialtrykket af SO2Cl2 før reaktionen, da der endnu ikke findes andet i beholderen.
Og så skriver jeg ligevægtsloven med Kp op, bruger x som trykændringen. Den kan jeg så isolere til en andengradsligning og løse den, så jeg har trykændringerne. Og så skulle restebn kunne løses let.
Lyder det fornuftigt. Er 0,034 bar en rimelig totaltryk for 0,148 g. SO2Cl2 (Jeg har brugt Idealgasloven)?
Svar #3
30. oktober 2003 af krelle (Slettet)
Andreas>>> sådan ville jeg også have løst den. Men det lyder lidt som om at der er 0,148 gram ved ligevægt. Det var også det der forvirrede mig lidt. Men jeg tror nok også det er rigtigt det du har fundet frem til.
Skriv et svar til: kemisk ligevægt...tryk
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
