Matematik

vektorer står vinkelret

02. december 2013 af Niclasmathias (Slettet) - Niveau: A-niveau

I et koordinatsystem er givet to vektorer

vektor a = (-6 over 1) og vektor b = (-t over t2)

bestem t, således at de to vektorer står vinkelret på hinanden. 

Er der nogle der kan hjælpe, jeg aner ikke hvordan jeg skal starte.....


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2013 af lvr34 (Slettet)

Benyt, at to vektorer er ortogonale, når skalarproduket er 0.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

At de står vinkelrette betyder at skalarproduktet er 0. Skriv dette op og isoler t.


Svar #3
02. december 2013 af Niclasmathias (Slettet)

så skal mellemregningen se således ud?

-6*-t+1*t2 = 0

og her efter isolere t? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja. Bemærk dog, at vektor b skal være en egentlig vektor.

Benyt nulreglen til at løse ligningen efter faktorisering af venstresiden.


Svar #5
02. december 2013 af Niclasmathias (Slettet)

forstår ikke helt mellemregnigen, men skal det give t = -6 og t = 0?


Svar #6
02. december 2013 af Niclasmathias (Slettet)

forstår ikke helt mellemregnigen, men skal det give t = -6 og t = 0?


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja. Man får ligningen

6t + t2 = 0 , eller

t·(t+6) = 0 .

Den ene løsning resulterer i en uegentlig vektor for vektor b .


Skriv et svar til: vektorer står vinkelret

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.