Biologi

3% DNA, men 25 % RNA - hvorfor?

10. november 2005 af Katen (Slettet)
Hej

Vi har netop haft en time, der skulle få alle vores undervisningsemner til at hænge sammen.

Der så vi en graf, for tørstoffer i en celle.

Jeg forstår ikke helt

3% DNA, men 25 % RNA - hvorfor?

Opfatter RNA, som noget der skal laves til m-RNA og så som en del af ribosomerne.

Den meget større del, er det pga. et gen bliver aflæst mange gange lige efter hinanden eller ?
På den anden side bliver alt DNA jo ikke aflæst samtidigt.

Tja - nogle kan forklare mig, hvorfor andelen af RNA er så meget større?

På forhånd tak.

Kath.

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2005 af Dr. MolBio (Slettet)

Hej,
Indholdet af DNA i en celle er (næsten) den samme i alle celler, mens RNA koncentrationen kan variere, alt afhængig af celletype.

RNA har mange funktioner i en celle, mRNA, tRNA, rRNA og en masse funktionelle RNA molekyler, som i f.eks. i telomerase-enzymet, så ja det virker lidt voldsomt, men er det kun procentdele af nogle ting, for hvor stor en procentdel af tørstoffet er så proteiner? Hvilken celle er det i kigger på?

Svar #2
10. november 2005 af Katen (Slettet)


Der er 50% proteiner, hvilket lyder logisk nok.
Celletype -er hvis bare en generallisering - vi havde bare en kort opsummering - da vi i morgen starter på citronsyrecyklussen og andre syntesser.
Sidder netop og læser om energien i enzymprocesser - glad for at jeg skal møde sent i morgen - for det tager lige lidt længere tid at komme igennem pga. alle de nye engelske udtryk - men spændende nok:-)

Kath.

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2005 af Dr. MolBio (Slettet)

Fandt lige dette i min bog:

Fordelingen af tørstof i en celle:

Protein = 55%
rRNA = 16.7%
tRNA = 3%
mRNA = 0.9%
DNA = 3.1 %
Lipid = 9.1 %
Lipopolysaccharide = 3.4%
Peptidoglycan = 2.5%
Vitamins = 2.9%
Inorganic ions = 1.0%

så som du kan se, så er det rRNA som der er rigtigt meget af, og mRNA som du skrev i #0.
Og så fik jeg vist svaret på mit eget spørgsmål..:-)

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. november 2005 af Dr. MolBio (Slettet)

Hmm, spændende, bruger du den bog med en ugle foran, tror den hedder "Biokemi og Molekylærbiologi"?
Den har jeg nemlig haft i gym, og den er også rigtig god.

Svar #5
10. november 2005 af Katen (Slettet)

rRNA - er det bare det jeg nok bare kalder RNA - altså første aflæsning af DNA'et?

Kath.

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. november 2005 af Dr. MolBio (Slettet)

ja alt RNA er jo en kopi af DNA, men rRNA koder ikke for proteiner.

Svar #7
10. november 2005 af Katen (Slettet)

"Biokemi og Molekylærbiologi"?
Jeps den bog kender jeg godt - brugte til selv i bioA - kunne være rart at have den som hurtig opslag til rep., men det står nu i vores bog

Så nej vi bruger Biology af Microorganims af BROCK - den er hel fin, når lige har forstået - der står meget på alle steder - skal til og skrive om closteridium og enterobakterier i weekendten - da vi sideløbende i et fag har om mikrobiel diversitet i reation til bioprosser.

Til dag havde vi dog bare fået noget helt letlæslig kopier fra Teoretisk mikrobiologi for produktionsfolk

Kath.

Svar #8
10. november 2005 af Katen (Slettet)

rRNA - koder ikke for proteiner.

Hm hvad gør det så? Er godt klar over at der bliver klippet i introns og exosons - og kun den ene del bliver til m-RNA

Kath

Brugbart svar (0)

Svar #9
10. november 2005 af Dr. MolBio (Slettet)

Nej, rRNA er Ribosomalt RNA, som findes i ribosomer, og er det organel, som aflæser mRNA-koden og laver proteiner ud fra den kode.

mRNA (messengerRNA) er den som ribosomet aflæser til at lave protein.

præ-mRNA bliver til mRNA når der sker post-transkriptionelle modifikationer.

Svar #10
10. november 2005 af Katen (Slettet)

arh - så er jeg med

rRNA har jeg selv forklaret kort hvad er i en fremlæggelse- så hvis lige en svupser.

Men tak for hjælpen - alle andre sig - arh biokemi/mikrobiologi er da hverken rigtig kemi eller biologi - så det kan vi ikke tage seriøst.

Kath.

Skriv et svar til: 3% DNA, men 25 % RNA - hvorfor?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.