Matematik

Løsning til ikke-lineær diff. ligning

04. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej kloge hoveder

Har følgende ikke lineære 2. ordens differentialligning en løsning?

c1*x''(t)+c2*(x'(t))^2+c3*s(t)=0  , c1, c2 og c3 er konstanter.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2013 af peter lind

Hvad er s(t) ? Du kan indføre x'(t) = y(t) som en ny variabel. Dermed  kan du reducere det til en 1. ordens differentialligning.  Brug separation af variable


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det er meget muligt, men den skal løses ved at benytte numerisk integration. Det er en 1. ordens differentialligning i x'(t) .


Svar #3
04. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

s(t) er den dæmpede harmoniske svingnings stedfunktion. Dæmpningen er luftmodstand. Jeg er igang med at betragte energierne, og det er derfor jeg får den ligning.

Det var måske lidt misvisende skrevet men x(t)= s(t) =strækning, s'=v og s''=a

Kan i lige forklare hvordan denne reduktion til til 1. ordens kan lade sig? Hvad er princippet bag?

-tak for svar.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvis x(t) = s(t), kan ligningen ikke betragtes som en 1. ordens differentialligning. Det var ret misvisende formuleret i #0 at kalde den ukendte funktion ved to forskellige navne.

Differentialligningen kan løses numerisk, når der er givet begyndelsesværdier for x(t) og x'(t) .


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. december 2013 af peter lind

Er det så ikke snare en ligning af formen

x''(t) = -kx - k1*v3/|v|   


Svar #6
04. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

Jo den kan godt skrives som  x''(t) = -kx - k1*v3/|v| , jeg havde bare rykket x''(t) over på den anden side.

Anyway, hvordan løses x''(t) = -kx - k1*v3/|v| så?


Svar #7
04. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

Hvis det kan lade sig gøre, kan i også bare fortælle hvad det er jeg skal læse på? 


Skriv et svar til: Løsning til ikke-lineær diff. ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.