Matematik

Reducering af ligning

04. december 2013 af Gandhara (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan kan følgende:

y2=(a-xe)2-(ea-x)2

Blive til:

y2=(e2-1)x2+a2(1-e2)

?????

Forstår ikke hvordan x og a kommer udenfor parantes. Samtidig indeholder 1. parantes nederst hellerikke nogen a længere??

Håber nogen kender svaret (mellemregninger kunne være godt :))


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

start med at opløse paranteserne og derefter faktorisere.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. december 2013 af lfdahl (Slettet)

Prøv i første omgang at gennemføre kvadreringen af begge parenteser, og saml så leddene med x2 og med a2.

Nogle led ophæves også, hvis du ganger korrekt igennem.


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Kvadrer de to størrelser på højre side

y2 = (a-xe)2 - (ea-x)2

     = a2 + x2e2 -2axe - e2a2 -x2 +2aex

     = a2 -e2a2 + x2e2 -x2

     = a2(1-e2) + x2(e2-1)

Se din anden tråd

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1416499#1416522


Svar #4
04. december 2013 af Gandhara (Slettet)

Men jeg burde ikke kunne kvadrerer paranteserne, da det ikke er dem, men x og a som er opløftet i 2?

Du tænker vel på at jeg skal bruge det der 'kvadratet på en 2-leddet størrelse'-noget, ik'?


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jo, man bruger jo en kvadratsætning til at udregne (a-xe)2 og (ea-x)2


Skriv et svar til: Reducering af ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.