Matematik

Vektorer i 2D

05. december 2013 af hansoggrete (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa

Kan det passe, at linjen ikke skærer cirklen i følgende opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2013 af PeterValberg

Hvis afstanden fra linjen til cirklens centrum er større end √2, - så ja :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. december 2013 af PeterValberg

Opgaveteksten siger dog: "... og bestem koordinatsættene til hvert af skæringspunkterne...."

så jeg tror roligt, at du kan regne med, at linjen skærer cirklen.

Se her, hvordan opgaven kan løses: [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
05. december 2013 af hansoggrete (Slettet)

Det er nu ikke den måde, jeg har regnet det ud på. Jeg har gjort følgende:

Linjens parameterfremstilling kan skrives om til:

1(x-3)-1(y+3)=0

Cirklens ligning:

(x-o)2+(y-o)2=2

Og så løser jeg de to ligninger med to ubekendte. Isolerer x i den første:

x=y+6

Sætter ind i den anden:

(y+6)2+y2=2

y2+36+12y+y2=2

2y2+12y+34=0

Så udregner jeg determinanten:

d=122-4*2*34=-128

Hvilket betyder, linjen ikke skærer cirklen. Er det rigtigt?


Svar #4
05. december 2013 af hansoggrete (Slettet)

#2

Det var også det, jeg tænkte og derfor tvivler jeg på, at mit resultat er rigtigt :)


Svar #5
05. december 2013 af hansoggrete (Slettet)

Nu har jeg også prøvet på den anden måde og får det stadigvæk til, at linjen ikke skærer cirklen. Kan det virkelig passe?

(Jeg får t2=-8 og så kan jeg jo ikke rigtigt komme videre?)


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. december 2013 af PeterValberg

Jeg vil anbefale, at du gør det på den måde, der vises på videoen :-)

Det havde du forsøgt, mens jeg sad og skrev kommentaren :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. december 2013 af PeterValberg

Xxj52.png

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Linien har retningsvektoren [1 , -1] ,men når man opskriver liniens ligning på formen ax + by + c = 0 , er [a , b] en normalvektor til linien. Derfor er den ligning, du opstiller for linien, ikke korrekt. En normalvektor er vektoren [1 , 1] , så linien har ligningen

1·(x-3) + 1·(y+3) = 0 ,

dvs

x + y = 0 ,

der løses sammen med cirklens ligning

x2 + y2 = 2 .

Da linien klart ses at gå gennem (0,0) , der er cirklens centrum, skærer linien cirklen i punkterne

(1,-1) og (-1,1)


Svar #9
05. december 2013 af hansoggrete (Slettet)

Ah, selvfølgelig. Tak for det.


Skriv et svar til: Vektorer i 2D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.