Matematik

Hjælp - sidder fast

05. december 2013 af XX88XX (Slettet) - Niveau: B-niveau

Kan I hjælpe med at bestemme en ligning for grafens tangent i de to følgende tilfælde?

1) f(x)=x3+2x2+2x+1

2) f(x)=In x-2x


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2013 af LeonhardEuler

Du skal have et punkt til tagenten før du kan begynde at regne på det. Eller har du mon glemt at informere os om det...?


Svar #2
05. december 2013 af XX88XX (Slettet)

Nej, dette siger opgaven ikke

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Prøv at læse hele opgavens tekst.

Tangenten til grafen for funktionen f(x) i punktet (x0 , f(x0)) er

y = f '(x0) · (x - x0) + f(x0) .

Man skal vide et eller andet om tangentens røringspunkt (x0 , f(x0)) .


Svar #4
05. december 2013 af XX88XX (Slettet)

Undskyld! Punkt i 1)=(1,f(1)) punkt i 2)=(1,f(1))

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Så beregnes f(1) og f '(1) for de to funktioner, og så indsætter man i tangentligningen.


Svar #6
05. december 2013 af XX88XX (Slettet)

Men hvordan løser jeg dette, når det skal regnes ved håndkraft?

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Differentier hver af de to funktioner i opgaven og beregn så f '(1) ud fra forskriften for f '(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. december 2013 af LeonhardEuler

Find tangenten i røringspunktet (1,f(1))

f(x) = x3 + 2x2 + 2x + 1

Benyt tagentligningen:

y = f '(x0) · (x - x0) + f(x0

 f(x0) : f(1) = 13 + 2•12 + 2•1 + 1 = 6

 f '(x0) : f' (x) = 3x2 + 4x + 2 ⇒ f'(1) = 3•12 + 4•1 + 2 = 9

 (x - x0) :  (x - 1)

 Dermed y = 9 • (x - 1) + 6 = 9x - 3


Svar #9
05. december 2013 af XX88XX (Slettet)

Opgave 1 differentieret er det: 3x^2+4x+2 ? Og skal jeg så indsætte 1 på xpladsen, for at finde f'(1)?

Brugbart svar (0)

Svar #10
05. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, netop. Og det er gjort for dig i #8.


Skriv et svar til: Hjælp - sidder fast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.