Kemi

Organiske farvestoffer

06. december 2013 af Ukenddt (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, 

Er der nogen, der kort kan forklare mig om den kemiske opbygning af organiske farvestoffer? 

Evt. kilder til læsning om det :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2013 af Hr. Kræmer (Slettet)

http://en.wikipedia.org/wiki/Dye#Chemical_classification

Lige lidt hjælp til læsningen:
Dét der i organiske farvestoffer er med til at absorbere lys ved en bestemt bølgelængde er især dobbelt og trippel-bindinger. Både mellem N=N (aza-stoffer), C=C (alkener), C=O (carbonyl-grupper) m.fl.
Generelt: Des flere dobbelt-(og trippel)bindinger, des højere bølgelængder absorberer de ved.

Ellers god læsning. Der er mange typer


Svar #2
09. december 2013 af Ukenddt (Slettet)

#1
 

Hvis det nu er i forhold til fluorescens, hvad skal jeg så være opmærksom på? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. december 2013 af Hr. Kræmer (Slettet)

https://en.wikipedia.org/wiki/Fluorescence
Fluorescence er netop processen der kommer efter absorptionen af lys ved en given bølgelængde.
Så du skal være opmærksom på, at det lys der bliver udsendt fra farvestofferne (fluorescence) er med en længere bølgelængde / lavere energi end det, der først blev absorberet.
Men nu bevæger vi os langsomt over i fysikkens verden mht bølger... Ikke, at det ikke er essentielt til forståelsen af farvestoffer, forskellige farver, m.v.


Skriv et svar til: Organiske farvestoffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.