Matematik

Fermats store sætning n=4 bevis

06. december 2013 af saltkringle (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle brugere på studieportalen.

Er der nogen herinde, der har et bevis for Fermats Store Sætning i tilfældet n=4 på dansk? Jeg har læst en masse talteori op om primtal, kongruens modulo og restsklasseregning. Alligevel kan jeg på ingen måder hitte ud af beviset for n=4, der ellers står beskrevet på engelsk på nedenstående link:

http://fermatslasttheorem.blogspot.dk/2005/05/fermats-last-theorem-n-4.html

Jeg håber, at der er nogen, der vil hjælpe mig, for jeg føler mig ganske fortabt. Jeg skal skrive SRP opgave, hvor en af problemstillingerne netop er at løse beviset i tilfældet n=4. Jeg troede ikke, det ville være så svært, når først jeg havde læst op på talteori, men det viser sig, at jeg tog fejl.

Mange mange tak, hvis du vil give dig tid til at hjælpe mig... Det har jeg virkelig brug for.

De mest håbefulde hilsner fra Mathilde


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Beviset støtter sig på løsningsformlen for pythagoræiske tripler, dvs løsninger til ligningen for n = 2:

x2 + y2 = z2

FLT for n = 4 er jo på en måde et specialtilfælde af n = 2, da

x4 + y4 = z4

kan skrives

(x2)2 + (y2)2 = (z2)2 ,

så hvis (x,y,z) skal være en løsning til x4 + y4 = z4 , må (x2,y2,z2) være et pythagoræisk trippel. I beviset viser man så, at dette fører til en modstrid.


Svar #2
06. december 2013 af saltkringle (Slettet)

Mange mange tak for dit svar! Nu forstår jeg da princippet i bevisets udførelse.

Jeg har flere steder stødt på udtrykket FLT her på nettet, men har ikke kunnet finde det i mine matematikbøger. Hvad betyder det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

FLT = Fermat's Last Theorem (Fermat's Store Sætning).


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. december 2013 af Drunkmunky (Slettet)

Uden kontekst, vil jeg antage at FLT betyder Fermat's Last Theorem, hvilket formuleres:

Der findes ingen heltals løsninger til xn+yn=zn for n>2, hvor n er et heltal.


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er korrekt. Trådstarter forklarede i #0, at hun er i gang med at vise noget om den, så jeg fandt det ikke nødvendigt at formulere sætningen her.


Svar #6
06. december 2013 af saltkringle (Slettet)

#1

Ja okay, det er jo klart. Kender du det fulde indirekte bevis for n=4, og vil det være til at klare at forklare det på dansk? Det ville virkelig være den største hjælp overhovedet...

#4

Tak for dit svar.


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Beviset bygger, som nævnt, på løsningsformlen for pythagoræiske tripler.

Hvis (x,y,z) er positive, relativt primiske hele tal og løsning til

          x2 + y2 = z2

findes der positive, relativt primiske hele tal p og q, så at p > q, så at p og q har modsat paritet, og så at

          x = 2pq, y = p2 - q2 , z = p2 + q2 .

Når (x,y,z) er relativt primiske, kaldes triplet for et primitivt pythagoræisk trippel. Man kan let vise, at z altid vil være ulige.

Lad nu (x,y,z) være positive, relativt primiske hele tal, der er løsning til FLT(4)

          x4 + y4 = z4 .

Da er (x2 , y2 , z2) et pythagoræisk trippel, og der findes derfor hele positive tal, der er relativt primiske, med
p > q, og så p og q har modsat paritet, så at

          x2 = 2pq , y2 = p2 - q2 , z2 = p2 + q2 .

Af ligningen y2 = p2 - q2  ses det, at (y,q,p) er et primitivt pythagoræisk trippel. p er derfor ulige, og dermed er q lige. Der findes derfor relativt primiske hele positive tal a og b, med a > b og med modsat paritet, så at

          q = 2ab, y = a2 - b2 , p = a2 + b2 .

Altså er

          x2 = 2pq = 4ab(a2+b2) .

Da 4 er et kvadrat, følger det, at ab(a2+b2) er et kvadrat. Da a og b er relativt primiske, er ab og a2+b2 relativt primiske, hvorfor ab og a2+b2 hver for sig må være kvadrater. Da a og b er relativt primiske, og ab er et kvadrat, må så a og b hver for sig være et kvadrat, så vi kan skrive

          a = X2 og b = Y2

og dermed

          X4 + Y4 = a2 + b2

og da a2 + b2 er et kvadrat, for eksempel Z2, har vi

          X4 + Y4 = Z2 .

Ovenfor har vi kun benyttet, at z4 er et kvadrat, dvs vi startede med x4 + y4 = (z2)2 , og ud fra dem konstruerede vi nye positive hele tal X og Y , så at X4 + Y4 er et kvadrat. Desuden har vi

          X4 + Y4 = a2 + b2 = p < p2 + q2 = z2 < z4 = x4 + y4 .

Det er derfor muligt at gentage processen, hvorved vi får en strengt aftagende følge af positive hele tal, hvilket er umuligt. Derfor kan summen af to heltallige 4.-potenser ikke være lig med et kvadrat, og derfor heller ikke være lig med en 4.-potens. Derfor har ligningen

          x4 + y4 = z4

ingen løsning i hele positive tal.


Svar #8
06. december 2013 af saltkringle (Slettet)

#7

Nu har jeg læst beviset igennem et par gange, og jeg forstår hovedparten af det, men der er lige nogle ting, jeg kan mærke, at jeg bliver nødt til at slå op for at forstå ordentligt. Dem vil jeg kigge på i morgen, så det kan være, der kommer flere spørgsmål der. Jeg er så uendeligt taknemmelig for, at du har hjulpet mig med det her! Mange tusind tak.


Svar #9
08. december 2013 af saltkringle (Slettet)

#7
Jeg forstår ikke det skridt, hvor du ræsonnerer for at både a og b er kvadrater, altså:

x2 = 2pq = 4ab(a2+b2) .

Da 4 er et kvadrat, følger det, at ab(a2+b2) er et kvadrat. Da a og b er relativt primiske, er ab og a2+b2 relativt primiske, hvorfor ab og a2+b2 hver for sig må være kvadrater. Da a og b er relativt primiske, og ab er et kvadrat, må så a og b hver for sig være et kvadrat

Vil du ikke forklare dette yderligere? Mange tak for din hjælp!

Svar #10
08. december 2013 af saltkringle (Slettet)

Undskyld, potenserne ikke fungerede i den besked, jeg lige sendte.

Brugbart svar (0)

Svar #11
08. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man finder, at 

x2 = 4ab(a2+b2

hvor a og b er relativt primiske. Vi kan også skrive

x2 = 4ab(a2+b2) = 22·ab·((a+b)2 -2ab).

Hvis et primtal p > 1 gik op i ab og a2+b2 ville det gå op i a+b . Da det går op i enten a eller b, må det da gå op i både a og b, i modstrid med at a og b er relativt primiske. Ingen af faktorerne i ab er derfor faktor i a2+b2, og omvendt, og derfor må faktorerne ab og a2+b2 i kvadratet x2 selv være kvadrater hver for sig.


Skriv et svar til: Fermats store sætning n=4 bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.