Fysik

Laser opgaver fysik- HJÆLP!

11. december 2013 af pfkovaltsenko (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået denne opgave:

Laserlys bølgelængde λ = 632,8 nm sendes ind mod et gitter. På en skærm bag gitteret måles afstanden l mellem de to 1. ordens prikker til l = 83,4 cm. Afstanden L mellem gitteret og skærmen er L = 1,25 m.

- Beregn afbøjningsvinklen θ.

- Beregn gitterkonstanten d.

- Beregn antal ridser pr. mm på gitteret.

Hvordan gør jeg det? Hjææææælp

Hilsen Pernille


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2013 af peter lind

Lav en tegning med mål og vinkler og linjer fra gitteret hen til prikkerne samt en linje gennem de 2 prikker. Det bliver en ligebenet trekant hvor topvinklen er 2 gange afbøjningsvinklen.

Brug gitterligningen


Svar #2
11. december 2013 af pfkovaltsenko (Slettet)

Egentlig, så mangler jeg bare formlerne til at udregne opgaverne! Men tak skal du have alligevel :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. december 2013 af mathon

                                          l/2                    l                        0,834 m
                    sin(θ1) = ---------------- = ------------- = ----------------------------------- = 0,316455
                                    √(L2+(l/2)2)     √(4L2+l2)     √(4·(1,25 m)2+(0,834 m)2)

                    θ1 = sin-1(0,316455) = 18,4º             da    0 < θ1 < 90º

.

                    d = 1•λ/sin(θ1) = (632,8 nm) / (0,316455) = (632,8·10-6 mm) / (0,316455) = 0,002 mm

.

antal ridser pr. mm

                    N = (1 mm) / (0,002 mm) = 500
 


Svar #4
12. december 2013 af pfkovaltsenko (Slettet)

Tusind tusind tak :)


Skriv et svar til: Laser opgaver fysik- HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.