Matematik

Kryptologi - Find d

16. december 2013 af hamdenflott (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået stillet spørgsmålet, at jeg skal give et eksempel på RSA systemet med primtallene p= 23 og q=17.

Jeg har fundet min e værdi, 15, og det passer også med at gcd(15,352)=1.Jeg er dog gået i stå, når jeg forsøger at finde d, jeg ved godt, at jeg skal benytte Euklids udvidede algoritme, men har ingen ide hvordan? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2013 af peter lind

Sæt a=(p-1)(q.1)

tallene du skal sætte ind i euklids udvidede algoritme er a og 15


Svar #2
16. december 2013 af hamdenflott (Slettet)

Skal jeg sige:

15*x+391*y=1?

Hvor 391 er 23*17


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2013 af peter lind

nej 15x+(23-1)(17-1)y = 1


Svar #4
16. december 2013 af hamdenflott (Slettet)

Så bliver det til 15d=1(mod352). Kan du hjælpe mig videre herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. december 2013 af peter lind

#0 skal du bruge Euklids udvidede algoritme. Sæt dig ind i den. Gennemfør evt beregningerne i et regneark


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. december 2013 af PeterValberg

du kan eventuelt bruge vedhæftede regneark
 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:EUKLIDS_algoritme.xls

Svar #7
16. december 2013 af hamdenflott (Slettet)

Har forsøget at beregne den nu, men den går ikke op..

352=23*15+7

23=7*1+16

7=16*1??


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. december 2013 af PeterValberg

d = 47 skulle virke :-)

se eventuelt [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #9
16. december 2013 af hamdenflott (Slettet)

Bruger jeg den forkerte metode? Når jeg bruger den, du har benyttet, så kan jeg få det til at gå op, men ikke min egen


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. december 2013 af peter lind

Ja det gør du. I anden linje Resten ved divisionen skal altid være mindre end det du dividere med. Hvorfra har du at kvotienten er 1. Den skal være 3 så du får 23=7*3+2


Svar #11
16. december 2013 af hamdenflott (Slettet)

Jeg får nu:

352=23*15+7

23=7*3+2

7=7*1+0

Og nu skal jeg gå baglæns, hvor jeg igen går i stå..


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. december 2013 af peter lind

Det er forkert. Du skal altid dividere den sidste rest op i den foregående


Svar #13
16. december 2013 af hamdenflott (Slettet)

Så er jeg er bare bund, har forsøgt og forsøgt...


Svar #14
16. december 2013 af hamdenflott (Slettet)

Hvis jeg bruger andre tal end 23*15, så bliver min rest alt for højt, som den heller ikke må være..


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. december 2013 af peter lind

den nuværende rest er 2. Den foregående ret er 7 så du skal dividere 7 med 2


Svar #16
16. december 2013 af hamdenflott (Slettet)

Kommer den næste så til at hedde 7=3*2+1


Brugbart svar (0)

Svar #17
16. december 2013 af peter lind

ja


Skriv et svar til: Kryptologi - Find d

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.