Tysk

Hjælp til analyse!

16. december 2013 af sugarchock - Niveau: A-niveau

Hej! Jeg har denne sang fra et østtysk band, som jeg skal analysere til min SRP. Bandet hedder Klaus Renft Combo og sangen "Ketten werden knapper"

Singt für alle die alles wagen 

für die leute im jeden land

die gemeinsam den erdball tragen 

dass kein mensch mehr steht am rand

ketten werden knapper

und brechen sowieso

wie junger rhabarber

wie trockenes stroh

an der hand des riesen

der tausend nasen hat

der braucht nur zu niesen und wendet das blatt 

aaaaltså: man skal understøtte dem som vover alt for at yde modstand, og vi har brug for alle mennesker på denne jord for at denne ovæltning kan lykkedes ( at tyskland kan blive forenet igen). Ketten werden knapper, er et symbol på den statelige kontrol der herskede i DDR pga. Stasi, så de tog folk i endnu kortere snorm nen det nyttede ikke noget fordi de knækker alligevel...  nogle der har mere at tilføje?  især de sidste verselinjer forstår jeg ikke.. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2013 af Spidsborger (Slettet)

Kæmpen med de tusind næser er nok et symbol på overvågningsstaten, der stikker sin(e) næse(r) i folks ting. Den har mange næser, fordi der var mange Stasi-medarbejder og -stikkere.


Svar #2
16. december 2013 af sugarchock

ja det kunne være..   

- hvem er det der går hånd i hånd med stasi? - er det befolkningen fordi de er uselvstændige?  Og hvad har det med nyset at betyde? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2013 af Spidsborger (Slettet)

Som jeg læser teksten, er "Ketten" subjekt til verbet "brechen". "Die Ketten an der Hand des Riesen brechen wie junger Rhabarber, wie trockenes Stroh".

Har lige fundet noget om sangen. Se s.13 i det vedhæftede dokument.

Essensen er, at sangen ikke er helt klar i mælet, da systemkritik ikke kunne udtrykkes åbent i DDR. Derfor er sangteksten bevidst tvetydigt. På den ene side kan sangen forstås som bidrag til den antiimperalistiske kamp (i overensstemmelse med den statslige ideologi). Det er derfor, det senere i sangen også hedder:

Singt für alle, die alles wagen
Für die Leute in Vietnam
Die riskieren nicht nur ihren Kragen
Die planieren den braunen Schlamm

Kilde: http://www.renft.de/pages/texte/ketten-werden-knapper.php

På den anden side kan sangen også forstås som skjult kritik af selve DDR-systemet. Formuleringen med de 1000 næser har nok været et "hint" for den østtyske befolkning, der sikkert opfangede tekstens tvetydighed og den skjulte DDR-kritik.

Altså en sang, der på overfladen kritiserer det vestlige system som imperalistisk og nazistisk ("den braunen Schlamm") og samtidig kritiserer den tilsyneladende almægtige overvågningsstat DDR. Linjen "der braucht nur zu niesen und wendet das blatt" indikerer, at der ikke skal ret meget til for at ændre situationen, hvis alle står sammen (das Blatt wenden: ændre situationen).

Budskabet er som sagt ikke helt klart, men havde det været klarere, var sangen nok blevet forbudt.


Skriv et svar til: Hjælp til analyse!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.