Matematik

2. Ordens diff. ligning

17. december 2013 af Nzmo (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa

Jeg sidder med en opgave, hvor jeg skal løse diff. ligningen: y''+4y'+5y=0            ,         Hvor y(0)=4 og y'(0)=6

Jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg skal få den løst. Jeg ville virkeligt sætte pris på, hvis der var en rar sjæl der gad at forklare mig hvordan det hænger sammen :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2013 af mathon

 det indses at
                           når y = erx er en løsning til  y'' + ay' + by = 0
             gælder
                                 y' = r•erx

                                 y'' = r2•erx

             og
                                 r2•erx + a·r•erx + b·erx = 0
             hvoraf
             den karakteristiske ligning:

                                 r2 + a·r + b = 0

                                 r = -(a/2) ± √((a/2)2 - b)


 


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. december 2013 af mathon

i anvendelse:

                                 r2 + 4·r + 5 = 0

                                 r = -(4/2) ± √((4/2)2 - 5)

                                 r = -2 ± √(22 - 5)

                                 r = -2 ± √(-1)

                                 r = -2 ± i

                        y = e-2x·(C1·cos(x) + C2·sin(x))


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. december 2013 af mathon

                 y(0) = e-2·0·(C1·cos(0) + C2·sin(0)) = 4

                                   C1 = 4

                    y = e-2x·(4·cos(x) + C2·sin(x))

.

                    y'(x) = -2e-2x·(4·cos(x) + C2·sin(x)) + e-2x·(-4sin(x) + C2·cos(x))

                    y'(0) = -2e-2·0·(4·cos(0) + C2·sin(0)) + e-2·0·(-4·sin(0) + C2·cos(0)) = 6

                               -2·(4·1 + 0) + 1·(-4·0 + C2·1) = 6

                               -2·4 + C2 = 6

                                C2 = 14

konklusion:

                        y = e-2x·(4·cos(x) + 14·sin(x))
 

                                   


Svar #4
18. december 2013 af Nzmo (Slettet)

Men hvad er den fysiske betydning af leddet ay'  ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. december 2013 af mathon

Du har bedt om hjælp
til løsning af
                                      y'' + 4y' + 5y = 0            ,         Hvor y(0) = 4 og y'(0) = 6

men intet nævnt om den fysiske sammenhæng, det skal indgå i.


Svar #6
18. december 2013 af Nzmo (Slettet)

Det må du undskylde.

Ville egentlig bare vide hvad den fysiske betydning af leddet ay' er i diff. ligningen y''+ay'+by=0

Troede bare at man kunne se det fra opgaven som jeg stillede op tidligere.


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det bidrager med dæmpningfaktoren e-2x  i løsningen.


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. december 2013 af mathon

…da
               y = e-2x·(4·cos(x) + 14·sin(x))   =   √(42+142)•e-2x•cos(x-1,2925) =

                       √(212) • exp(-2x) • sin(x+0,2783), som er

                       √(212) • sin(x+0,2783)       med dæmpningsfaktor  exp(-2x)


Skriv et svar til: 2. Ordens diff. ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.