Kemi

Syre-base ligevægt

23. december 2013 af Thecoolstuff (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har brug for hjælp med vedhæftet opgave

Vedhæftet fil: ph.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. december 2013 af mathon

a)
                      CH3COOH (aq)   +   H2O (l)   <--->   CH3COO- (aq)   +   H3O+ (aq)
     molariteter:      cs - α·cs                                            α·cs                            α·cs           0 < α < 1 hvor α er hydronolysegraden

b)
                       [H3O+] = 10-pH = 10-3,01 ≈ 0,001 M
                           
                              [H3O+]      0,001 M
                       α = ---------- = ------------- = 0,0014 = 0,14%
                                 cs          0,700 M

                      
                              
                     
                       


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. december 2013 af mathon

c)
       ligevægtsbrøken
       giver:

                                       [CH3COO-] • [H3O+]
                                      ---------------------------- = Ks            Ks er temperaturafhængig
                                             [CH3COOH]


                                           [H3O+]2
                                      ----------------- = Ks               som ved indsættelse af  [H3O+] = 0,001 M giver
                                        cs - [H3O+]

                                                  (0,001 M)2
                                      ------------------------------- = Ks =  1,431·10-6 M            
                                        (0,700 M) - (0,001 M)
 

                                      pKs = -log(Ks) = -log(1,431·10-6) = 5,84

       ethansyres officielle pKs-værdi ved 25ºC er 4,75


                          


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. december 2013 af mathon

d)
      I det følgende regnes videre med ethansyres
      officielle pKs-værdi ved 25ºC   4,75:

      pKb(CH3COO-) = 14 - 4,75 = 9,25     dvs en svag base

      I 0,600 M CH3COONa-opløsning
      er
                          pOH = (1/2)•(pKb - log(cb)) = (1/2)•(9,25 - log(0,600)) = 4,74
                          pH = 14 - pOH = 14 - 4,74 = 9,26


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. december 2013 af mathon

e)

      100 mL 0,200 M CH3COOH titreret med 100 mL 0,200 M NaOH giver
      200 mL 0,1 M CH3COONa

                     pOH = (1/2)•(pKb - log(cb)) = (1/2)•(9,25 - log(0,100)) = 5,13
                     pH = 14 - pOH = 14 - 5,13 = 8,87


 


Skriv et svar til: Syre-base ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.