Fysik

regler i fysik

26. december 2013 af nejmenmenmen (Slettet) - Niveau: 9. klasse

tak på forhånd!!

hvad er gribe- og tommefingereglen for noget? håber i kan forklar det ordenligt og detaljeret!


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. december 2013 af Eksperimentalfysikeren

Tommelfingerreglen benyttes ved Ørsteds forsøg: Hold højre hånd med fingerspidserne i strømmens retning og håndfladen mod magneten. Så vil nordpolen slå ud til tommelfingersiden.

Gribereglen gælder for magnetfeltet i en spole: Grib med højre hånd om spolen med fingerspidserne i strømmens retning. Så vil nordpolen dannes ved tommelfingersiden af spolen. 

Der findes også en lillefingerregel. Den benyttes i et forsøg, hvor en magnet holdes fast, mens en ledning kan bevæge sig i magnetfeltet: Hold højre hånd med fingerspidserne i strømmens retning og håndfladen mod magnetens nordpol. Så vil ledningen slå ud til lillefingersiden.


Svar #2
27. december 2013 af nejmenmenmen (Slettet)

tak! har du nogen gode forsøg inden for transformation? jeg går i folkeskole!


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. december 2013 af Eksperimentalfysikeren

Din skole har sikkert nogle spoler med 300, 600 og 1200 vindinger og et sæt jernkerner med en U-kerne med tilhørende åg. Derudover skal du bruge en variabel strømforsyning (vekselstrøm) 2 amperemetre, 2 voltmetre (alle til vekselstrøm) og nogle glødelamper, 6V.

Start med at opbygge en transformator med primærspole på 300 vindinger og sekundærspole på 600 vindinger. Forbind primærspolen gennem det ene amperemeter til strømforsyningen. Forbind et voltmeter parallelt over primærspolen. Sæt to glødelamper i serie og forbind dem via det andet amperemeter til sekundærspolen. forbinde det andet voltmeter til sekundærspolen. Skru helt ned for spændingsforsyningen og tænd den. Skru forsigtigt op for spændingen, idet du holder øje med voltmetrene og glødelamperne. Primærspændingen må ikke komme over 6V og sekundærspændingen ikke over 12V. Glødelamperne må ikke lyse for meget op (de må ikke brænde af!).

Aflæs instrumenterne og vis, at strømme og spændinger opfylder:

Vp/np = Vs/ns og

Ip·np = Is·ns

Skru ned for spændingen, byt om på primærspole og sekundærspole og gentag. Denne gang kan du skrue op til 12V.

Gentag med 300 vindinger og 1200 vindinger, men skru kun op til 3V på primærsiden.

Hvis du har adgang til 2 sæt spoler og kerner samt 2 ens modstande på 1Ω, kan du demonstrere fordelen ved at benytte højspændingsnet. Byg to transformatorer med 300 vindinger og 1200 vindinger. Forbind de to 1200 vindingsspoler med hinanden gennem den ene modstand. Forbind den ene transformators 300 vindingsspole til strømforsyningen gennem den anden modstand. Sæt en glødelampe direkte til strømforsyningen sammen med et voltmeter. Sæt den ande glødelampe til 300vindingsspolen på den anden transformator sammen med et voltmeter. Sæt en ledning over hver modstand, så den er kortsluttet. Skru op for spændingen til 6V og vis, at glødelamperne lyser lige kraftigt, og at spændingen over dem er næsten den samme. Fjern nu kortslutningen over modstanden ved strømforsyningen og vis, at den "fjerne" glødelampe lyser svagere. Aflæs spændingen over den. Genetabler kortslutningen og fjern den anden kortslutning. Vis, at lampen lyser kraftigere end før, og at spændingen over den er større.

Forklar forsøget, idet du bruger resultaterne fra de første forsøg og at effekttabet P=R·I2 afsat i "ledningerne"(modstandene) bliver mindre, når man benytter "højspænding" end når man ikke gør det.

OBS! Du skal være  omhyggelig med sikkerheden. Hold dig til spændinger under 12V. Pas især på, at du vælger de rigtige spoler. I nogle fysiklokaler findes spæler med 12 000 vindinger. Hvis du bruger den ved et uheld, kan du komme op på farlige spændinger (120V i stedet for 12V). Hold øje med spændingerne og rør ikke ledningerne, mens du skruer op. Lad din lærerkontrollere hver opstilling, inden du sænder for strømmen.

God fornøjelse.


Svar #4
28. december 2013 af nejmenmenmen (Slettet)

tak! har du forsøg der omhandler elektromagnestisme? herne flere en et! ;)


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. december 2013 af Eksperimentalfysikeren

Ørsteds forsøg er en oplagt kandidat.

Man kan også få en ledning til at svinge ud mellem polerne på en hesteskomagnet.

Næste trin: En spole, der virker som magnet. Udvid ved at sætte en jernkerne i spolen og vise, at magneten er kraftigere. Den kan samle jernstykker op.

Nogle skoler har en opstilling med en lodretstående ledning, der går gennem en vandret plade. Drys jernfilspåner på pladen og send strøm gennem  ledningen. Beskriv mønstret.

En anden opstilling ligner den foregående, dog med en spole.


Skriv et svar til: regler i fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.