Fysik

Opgave 4 - Forlygtepære D og E

02. januar 2014 af LasseHenriksen (Slettet) - Niveau: A-niveau

http://static.uvm.dk//udd/gym/eksamensopgaver/2009/fysik_A_aug21/opgave04/frameset.html

Jeg har prøvet at ordne de her 2 opgaver i alt for lang tid nu, jeg kan ikke få D til at være omkring 2850°C.

Vi ved nemlig start resistanens, men jeg ved ikke hvad det er den slutter med at være. Jeg har kigget i Orbit, men jeg kan ikke finde noget eksempel der er magen til, jeg kan kun finde nogen der minder en smule om det.


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt det vedlagte Excel regneark til at aflæse, at ved U = 14,4 V er I = 4,9 A . Heraf beregnes resistansen via Ohms lov til R = U/I .

Benyt så den lineære afhængighed af resistansen som funktion af celsiustemperaturen t:

R(t) = R0·(1 + αt) ,

hvor R0 = 0,2 Ω  er resistansen til temperaturen 0 C, og α = 0,0048 K-1 er temperaturkoefficienten. Man kender R(t) = 14,4 V / 4,9 A og kan så beregne t.


Svar #2
02. januar 2014 af LasseHenriksen (Slettet)

Mange tak!

Havde ikke tænkt på det vedlagte Excel regneark.


Svar #3
02. januar 2014 af LasseHenriksen (Slettet)

#1

Jeg skal vel bruge denne omskrivning   ΔT = (R(t)/Ro - 1)/α?

Fordi jeg får den ikke til noget der er i nærheden af hvad der skal udregnes.


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det er korrekt fremgangsmåde. Man får så t = 2853 C .


Svar #5
02. januar 2014 af LasseHenriksen (Slettet)

Jeg får nogle helt vildt mærkelig tal hvis jeg indsætter dem 

Jeg gør det garanteret forkert, men jeg har overhovedet ikke styr på hvordan at jeg skal få det udregnet når jeg får nogle lave kommatal.

Det er noget jeg ikke helt har forstået i forhold til den her opgave, det er nemlig utroligt lang tid siden vi har regnet med el.


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det drejer sig om at indsætte og regne ud

t = (R(t)/R0 - 1)/α = (14,4/(4,9·0,2) - 1)/(0,0048 C-1) = ((72/4,9 - 1)/0,0048) C

                                                                                  = (67,1/(4.9·0,0048)) C

                                                                                  = 6710/(4,9·0,48) C

                                                                                  = (6710/2,352) C


Svar #7
02. januar 2014 af LasseHenriksen (Slettet)

#5

Nu forstår jeg! 

Mange tak for hjælpen.


Svar #8
02. januar 2014 af LasseHenriksen (Slettet)

#6

Jeg sidder og prøver at lave grafen lige nu, jeg skal jo have fat i effektforbruget som jeg kan finde ud fra excel arket. Jeg har jo allerede A og V helt optil 14,4 og 4,9 så jeg kan udregne effektforbruget. Men hvordan finder jeg ud af de forskellige temperature, skal jeg bare gøre det manuelt med at skrive alt ind eller kan man gøre det inde i excel arket?


Brugbart svar (1)

Svar #9
02. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Benyt udtrykket for temperaturen

t = (R(t)/R0 - 1)/α

hvor man beregner R ud fra U og I for hver linie i regnearket. Det drejer sig om at kopiere en formel i en celle. Tilsvarende benytter man U og I til at beregne effekten P = U·I . Man får så en søjle med P og en søjle med t og kan så lave grafen af t som funktion af P.


Svar #10
02. januar 2014 af LasseHenriksen (Slettet)

#9 

Nu har jeg fået begge søjler med effekt og resistens, så alle søjlerne med V, A, R og P har jeg. Men hvordan hjælper det mig med at få temperaturen? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Genlæs #9. Benyt udtrykket for t, der beregnes for hver værdi af U og I.


Svar #12
03. januar 2014 af LasseHenriksen (Slettet)

Her er mine data søjler i hverfald, så er jeg lidt usikker på hvordan man benytter udtrykket.

Vedhæftet fil:h4-lys.xls

Brugbart svar (1)

Svar #13
03. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Benyt udtrykket i #9.

I cellen I3 skriver man formlen for t:

=(c3/d3/0.2-1)/0.0048

og så kopierer man den formel i cellerne I4:I146 .


Skriv et svar til: Opgave 4 - Forlygtepære D og E

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.