Matematik
Bestem arealet af M
Hej
Er næsten færdig med min aflevering, men er gået i stå ved en opgave.
OPgaven lyder: En funktion f er bestem ved f(x)=x*(k-x), hvor k er et positivt tal. Grafen for f afgrænser sammen med koordinatsystemets førsteakse en punktmængde M, der har et areal.
a) Skitsér for k=10 området M, og bestem arealet af M
Jeg har lavet grafen og får arealet til 166.667 ≈ 166.7
b) Bestem tallet k, når det oplyses, at arealet af M er 100
Det er her jeg går i stå.. jeg har prøvet en solve så fik jeg solve(100=x*(k-x),k) ? k=x+((100)/(x)) .. men ved ikk om det er rigtigt?
kan i hjælpe?
På forhånd tak!
Svar #1
04. januar 2014 af LeonhardEuler
f(x) = x • (k - x) = -x2 + kx , hvor k er et positivt tal (et koefficent)
F(x) = -1/3•x3 + k/2•x2 + c
Arealet M er 100, bestem da k, hvor grænserne er parablens nulpunkter x1 og x2
∫x1x2 f(x) dx = 100 ⇔
nulpunkterne kan beskrives/ udregnes ved diskrimantformlen. Vi ved allerede diskriminanten > 0, da den har to nulpunkter.
Dermed har vi
Så skal k bare isoleres ...
Svar #2
04. januar 2014 af LeonhardEuler
#1 er et bud jeg kommer med. Der kan sagtens forekomme fejl (eller forkert metode såfremt) eftersom jeg hurtigt har skrevet det ned i hånden. Det nemmeste ville selvfølgelig være at benytte et cas program. :-)
Forresten er opgave a korrekt.
f(x) = -x2 + 10x ⇒ x1 = 0 v x2 = 10
∫010 f(x) dx = F(10) - F(0) = 166,666...
Svar #3
04. januar 2014 af SpringE (Slettet)
#0: Bemærk desuden at f(x) = -x2 + kx = 0 ⇔ x2 = kx ⇒ x1 = k ∨ x2 = 0.
Derfor kan løsningen i #1 forsimples til M = -(1/3)k3 + (k/2)k2.
Svar #4
04. januar 2014 af LeonhardEuler
Og videre
M = -1/3 • k3 + 1/2 • k3 = 100 ⇔
0,1666... • k3 = 100 ⇔
k = 1,81712 •100(1/3)
Svar #5
04. januar 2014 af LeonhardEuler
Rettelse til #4
M = -1/3 • k3 + 1/2 • k3 = 100 ⇔
1/6 • k3 = 100 ⇔
k = 3√600
Svar #7
04. januar 2014 af nejvelda
#2 Tak!
Jeg må indrømme, at jeg ikke forstår jeres besvarelser af opgave b :/
og til #6 det forstår jeg overhovedet ikke! Hvor kommer det fra? :S
Svar #8
04. januar 2014 af lfdahl (Slettet)
#0 og #7
Vedr. pkt. b).
f(x) = x(k-x), hvor k > 0. f´s graf er en parabel med grene nedad, med skæringspunkterne (y = 0):
x = 0 og x = k.
M´s areal er 100, hvorfor man får:
Svar #9
22. november 2015 af MettejensenXD (Slettet)
Opgave a.Kan du ikke lige forklare, helt præcis, hvordan du kan få det til 167?? Og hvordan findes forskriften?
Svar #10
22. november 2015 af LeonhardEuler
Hvis k = 10 så er funktionen defineret ved
f(x) = x(10 - x) = 10x - x2
Grænserne for punktmængden M er da givet ved skæringspunkterne mellem f(x) og x-aksen. Det vil sige løsningerne til ligningen
f(x) = 0 ⇔ x(10 - x) = 0 ⇔ x = 0 ∨ x = 10
Arealet af punktmængden M, som grafen for f(x) afgrænser med x-aksen, må da være givet ved
A(M) = ∫010 f(x) dx = ... = 500/3 ≈ 166,666
Skriv et svar til: Bestem arealet af M
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
