Matematik

Retningsvektorer m. normalvektor, punkter og ligninger

09. januar 2014 af Anonyminized (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej drenge og piger - håber i vil hjælpe.

1. Linjen l går gennem punkterne A = (-1,8) og B = (9,4)

a) Bestem en retningsvektor for l og dernæst en normalvektor til l.

dette har jeg gjort, og jeg har fået min retningsvektor og normalvektor til:

retningsvektor AB: (-10 over 4)

normalvektor n = tværvektor AB = (-4 over -10)

b) opskriv en ligning for l.

dette har jeg også udført:

m: -4(x-9)+(-10)*(y-4)=0

     -4x-10y+76=0

c) Undersøg, om punktet C = (249, -90) ligger på l.

Skal jeg sætte C ind i min ligning, så det bliver:

-4(x-249)+(-10)*(y+90)

også: -4x-10y-169 = 0

hvad gør jeg så efterfølgende, hvis det er sådan?

d) Bestem koordinaterne til skæringspunktet mellem l og m

e) Bestem en ligning for den linje n, der står vinkelret på l og går gennem punktet D = (5,7)

Håber i vil hjælpe!
Mvh Belmin


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

c) Et punkt ligger på linien, hvis dets koordinatsæt tilfredsstiller liniens ligning. Indsæt punktet C's koordinater i ligningen for linien l og undersøg, om ligningen er opfyldt.

d) Hvordan er linien m defineret? I b) anfører du et m: , men det er vist ligningen for linien l.

e) Linien n står vinkelret på l og har derfor linien l's retningsvektor som normalvektor, og linien går gennem punktet D.


Svar #2
09. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

#1

Hvordan tilfredsstilles ligningen i opgave c)?

d) Ja, undskyld - ligningen for linjen m lyder: m: (x y) = (6-2) + t*(2 1)


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. januar 2014 af peter lind

sæt parameterfremstillingen for m ind i l's ligning. det giver en ligning til bestemmelse af den parameterværdi der giver skæringen

find ligningen elelr parameterfremstillingen for den linje, der går gennem D og står vinkelret på l


Svar #4
09. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

#3

Peter.

Jeg forstår ikke 100% hvordan jeg skal klare de 3 opgaver ...


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. januar 2014 af peter lind

jeg går ud fra at du med din parameter ligning mener x =6+2t og tilsvarende for y. Indsætte dette på x plads i l's ligning. gør det tilsvarende med y


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der menes sikkert parameterfremstillingen

[x , y] = [6 , -2] + t·[2 , 1] , t ∈ R .


Svar #7
09. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

Min ligning for l lyder: -4(x-x0)+(-10)*(y-y0) = 0

indsætter jeg værdierne for c = (249,-90) får jeg:

-4(x-249)+(-10)*(y+90) = 0

det regner jeg så videre til:

-4x-10y+96 = 0

Er det sådan? Og hvordan kan jeg så opfylde ligningen?


Svar #8
09. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

Er stadigvæk ved c'eren..


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Hvis du i c) er ved at undersøge, om punktet C(249, -90) ligger på linien l med ligningen

-4x -10y +76 = 0,

indsætter man punktets koordinater i ligningen, og undersøger, om det er lig med 0, dvs.

er -4·249 -10·(-90) +76 lig med 0 ?


Brugbart svar (1)

Svar #10
09. januar 2014 af peter lind

nej du har fundet ligninge for l til -4x-10y+76=0. Det er i den ligning du skal indsætte C's koordinater


Svar #11
09. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

Når okay!
Har lige indsat værdierne fra punktet C.
Men jeg får -20, også er det jo forkert? 

Dvs. at punktet C = (249,-90) ikke ligger på l. eller hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #12
09. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, punktet tilfredsstiller ikke liniens ligning og ligger derfor ikke på linien.


Svar #13
09. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

i opgave d)

Skal jeg indsætte værdierne fra min parameterfremstilling 

m: [x , y] = [6 , -2] + t·[2 , 1] , t ∈ R .

ind i ligningen for l, altså

-4x-10y+76 = 0 

og skal jeg i dette tilfælde bruge værdierne 6 og -2 ?


Svar #14
09. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

Eller jeg skal vel også bruge værdierne 2 og 1, hvis det skal være et koordinatsæt mellem l og m? eller er jeg helt forkert på den


Skriv et svar til: Retningsvektorer m. normalvektor, punkter og ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.