Kemi

Titrering af eddikesyre

16. november 2005 af onsunshine (Slettet)
Indholdet af eddikesyre CH3COOH i et afkalkningsmiddel bestemmes ved en titrering med natriumhydroxid NaOH.

En prøve på 10.0 g af afkalkningsmidlet opløses i vand i en kolbe, og der tilsættes en indikator. Fra buretten tilsættes NaOH- opløsning med koncentrationen 0.20 mol/L. Når der er tilsat 16.7 mL NaOH- opløsning, skifter indikatoren farve.

a) Beregn stofmængden af NaOH i den tilsatte NaOH- opløsning.


Her bruger man formlen: n= c*V
Først omregner vi 16.7 mL om til liter:
16.7 mL / 1000 = 0.0167 L.
0.20 mol/L * 0.0167 L = 0.00334 Mol.
Altså... er stofmægden 0.00334 Mol.

Er det bare det som skal gøres...?

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2005 af Epsilon (Slettet)

Ja, såmænd, bortset fra at 'mol' er med lille 'm'.

//Epsilon

Svar #2
16. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Godt godt. Så lyder den næste opgave sådan her:

Beregn den molare masse af eddikesyre, og beregn hvor mange procent eddikesyrens masse udgør af afkalkningsmidlets masse.


I denne opgave bruger vi formlen: m=n*M.

Vi starter med at beregne den molare masse af eddikesyre:

12.01 g/mol + ( 1.008*3 g/mol) + 12.01 g/mol + (16 g/mol * 2) + 1.008 g/mol = 60.052 g/mol.

Så finder vi massen af eddikesyren: 0.00334 mol * 60.052 g/mol = 0.2 gram.

Nu er der kun tilbage at finde hvor meget eddikesyrens masse udgør af afkalkningsmidlets masse som gøres sådan: 0.2 gram / 10 gram * 100 = 2%.

Vi kan nu konkludere at eddikesyrens masse udgør 2%.


Hvad siger i til den opgave? Noget der skal gøres anderledes?

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#2:
Det bør bemærkes, at titranden og titratoren reagerer i forholdet 1:1 (supplér med et reaktionsskema for titreringsreaktionen); ellers er beregningen af det procentiske indhold af eddikesyre i afkalkningsmidlet ikke begrundet.

//Epsilon

Svar #4
16. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Kan man ikke skrive noget andet i stedet for titranden og titratoren ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2005 af frodo (Slettet)

du kan skrive deres navne.

Svar #6
16. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Kan jeg ikke bare skrive:

Titranden og titratoren reagerer i forholdet 1:1, så derfor er stofmængden af NaOH og CH3COOH den samme.

Er det ikke ok...?

Brugbart svar (0)

Svar #7
16. november 2005 af frodo (Slettet)

jo, det ligger jo i sagens natur i, at de reagerer 1:1

Skriv et svar til: Titrering af eddikesyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.