Matematik

Måder at regne sider og vinkler i en trekant ud?

11. januar 2014 af shila159 - Niveau: C-niveau

Hej, jeg er ved at skrive de forskellige måder at finde vinkler og sider i en trekant ud, der er pythagoras(når den er ret og man har to sider), så er der sinus og cosinus, kan ikke komme i tanke om flere, har i flere? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. januar 2014 af Brugernavn34 (Slettet)

Hvis man har 2 af vinklerne, kan man sige 180 minus den ene vinkel minus den anden vinkel = den sidste vinkel. :-)


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. januar 2014 af 123434 (Slettet)

Pythagoras

Der kendes 2 sider og man vil finde den tredje side i den retvinklede trekant

Trigonometri

man skal kende en side og en vinkel i en retvinklet trekant, heraf kan man finde de ukendte vinkler og sider i trekanten.

Sinusrelationerne 

a/sin(A)=b/sin(B)=c/sin(C)

man have enten en side + to vinkler eller to sider og en vinkel

Cosinusrelationerne

Cos(A)=(b2+c2-a2)/(2*b*c)

Cos(B)=(a2+c2-b2)/(2*a*c)

Cos(C)=(a2+b2-c2)/(2*a*b)

bruges i en trekant, hvori man kun kender sidernes længder. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. januar 2014 af SuneChr

Tangens til en vinkel i en retvinklet trekant er lig med modstående katete divideret med den hosliggende katete.
Hvis arealet T og enten  h eller g  kendes, gælder      T = 1/2·h·g


Brugbart svar (2)

Svar #4
12. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man skal vel så gennemgå de forkellige trekantstilfælde:

1) 1 side og to vinkler kendt. Bestem den sidste vinkel ud fra vinkelsummen, og bestem de to manglende sider ud fra sinusrelationerne.

2) 2 sider og den mellemliggende vinkel kendt. Bestem den manglende side ved at benytte en cosinusrelation. De to manglende vinkler kan nu bestemmes entydigt ved at benytte cosinusrelationer.

3) 2 sider og en vinkel, der ligger over for en af de givne sider, er kendt. Vinklen, der ligger over for den anden af de givne sider, kan bestemmes ved at benytte sinusrelationerne, men der kan være 2 forskellige løsninger. For hver af de mulige løsninger bestemmes den manglende vinkel ud fra vinkelsummen, og den manglende side kan bestemmes ved enten at benytte sinuselationerne eller en cosinusrelation.

4) Alle tre sider er kendt. Vinklerne bestemmes ved at benytte cosinusrelationerne.

5) Alle tre vinkler er kendt. Forholdet mellem sidernes længder kan bestemmes, dvs. man kan benytte en af siderne som længdeenhed. Vælg, for eksempel, siden c som enheden for længde, dvs c = 1, og bestem så de to øvrige sider ved at benytte sinusrelationerne.


Svar #5
12. januar 2014 af shila159

Mange tak alle sammen! Det var til stor hjælp :D


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. januar 2014 af mathon

se
 

Vedhæftet fil:5_trekantstilfælde.doc

Brugbart svar (1)

Svar #7
12. januar 2014 af mathon

i tredje trekantstilfælde
hvor man kender
en vinkel, en hosliggende og en modstående side f.eks. A, a og c
med A spids og     c·sin(A) < a < c ⇔ c·sin(A) - a < 0
kan siden b beregnes først
ved brug af cos-relationen

                           a2 = b2 + c2 - 2bc·cos(A)

som løst med hensyn til b
giver andengradsligningen:

                           b2 + (-2c·cos(A)))b + (c2-a2) = 0      hvor      d = (-2c·cos(A))2 - 4(c2-a2) =

                                                                                               -4(c·sin(A) + a)·(c·sin(A) - a) > 0
                                                                                                           positiv         negativ

                          og dermed to forskellige løsninger for b.

                                                                                                


Skriv et svar til: Måder at regne sider og vinkler i en trekant ud?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.