Kemi

Koncentration saltsyre

16. november 2005 af onsunshine (Slettet)
En flaske indeholder saltsyre, hvis koncentration ønskes bestemt ved titrering med natriumhydroxid.

20.0 mL af saltsyren overføres til et bægerglas. En burette påfyldes 0.100 mol/L natriumhydroxid-opløsning.

Under titreringen sker der følgende reaktion mellem saltsyre og natriumhydroxid: HCl + NaOH H2O + NaCl

Under titreringen ændres pH for opløsningen i begærglasset. Grafen viser, hvordan opløsningens pH afhænger af den tilsatte mængde NaOH-opløsning.

I ækvivalenspunktet er stofmængden af tilsat NaOH lig med stofmængden af HCl, der oprindelig var til stede i bægerglasset.

a) beregn stofmængden af tilsat NaOH i ækvivalenspunktet.

I denne opgave bruger vi formlen: n=V*c
Vi omregner først 20 mL om til liter.
20 mL / 1000 = 0.02 L.
Nu kan stofmængden af tilsat NaOH beregnes:
0.02 L * 0.100 mol/L = 0.002 mol.
Stofmængden af tilsat NaOH bliver dermed 0.002 mol.

b) Beregn saltsyrens koncentration.

I denne opgave bruger vi formlen: c=n/V og n=m/M.
Da 1 ml er = 1 gram er massen for HCl 20 gram.
Vi starter med at beregne den molare masse af saltsyre: 1.008 g/mol + (35.45 g/mol*2)= 71.908 g/mol.
Stofmængden for HCl kan findes på denne måde: 20 gram / 71.908 g/mol = 0.28 mol.
Nu kender vi n og V. Saltsyrens koncentration kan nu udregnes: 0.28 mol / 0.02 = 13.9 mol/L.
Saltsyrens koncentration bliver dermed 13.9 mol/L.

Er a og b rigtigt udregnet?

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2005 af frodo (Slettet)

Nej, det er de ikke.
a) er måske, men det kommer an på titrerkurven. Hvor ligger ækvivalenspunktet?

b) er helt gal. Man kan jo ikke konkludere ud fra voluminet, hvad koncentrationen er. Det er det du gør.
Du skal anvende resultatet fra a), ligesom i alle de andre opgaver af samme type, du efterhånden har regnet.

Svar #2
16. november 2005 af onsunshine (Slettet)

jeg kan aflæse på kurven under pH 7 at det bliver 9.8 på x aksen - altså der hvor der står mL NaOH. Hvad skal der så ske med a..?

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2005 af frodo (Slettet)

der er altså tilsat 9,8 mL NaOH i ækvivalenspunktet, dvs. at n(NaOH)=?=n(HCl)=>c(HCl)=?

Svar #4
16. november 2005 af onsunshine (Slettet)

ved det ikke. Jeg siget bare det jeg har aflæst på grafen.

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2005 af frodo (Slettet)

jamen, det skal da nok passe, hvis du har aflæst korrekt.

brug nu dette i dine videre beregninger.

Svar #6
16. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Ved ikke hvad jeg skal gøre. Kan ikke se andre løsninger end den i #0. Hvad er det jeg skal gøre da...?

Brugbart svar (0)

Svar #7
16. november 2005 af frodo (Slettet)

fordi jeg snart vil i seng, serverer jeg nu løsningen,og du må selv have disciplin nok til at lære af det.

a) n(NaOH)=c*V=0,100M*9,8mL=0,00098mol

b)n(NaOH)=n(HCl)=0,00098mol => c(HCl)=0,00098mol/0,02L=0,049M

Svar #8
16. november 2005 af onsunshine (Slettet)

OK... takker... skal nok prøve at få opskrevet en længere udregning ud af det... Måske kommer der et indlæg i morgen hvad jeg skriver hvad jeg har fundet ud af... men tak for hjælpen og god nat...

Svar #9
17. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Det kommer vist til at se sådan ud:

Ved brug af formlen n=V*c kan vi nu beregne stofmængden af tilsat NaOH på denne måde:
0.100 mol/L *9.8 mL = 0.00098mol

Saltsyrens koncentration kan findes ved brug af formlen: c=n/V.
Først skal vi have omregnet 20 mL om til liter:
20 mL / 1000 = 0.02 L.
Da vi har regnet stofmængden af NaOH ud kan vi finde saltsyrens koncentration på denne måde:
0.00098 mol / 0.02 L = 0.049 mol/L.

Det må være ok.

Brugbart svar (0)

Svar #10
17. november 2005 af frodo (Slettet)

ja, bortset fra, at du ikke kommer ind på, hvorfor n(HCl)=n(NaOH).

Hvorfor er det nu, at det er det?

Svar #11
17. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Ja fordi at det reagerer i forholdet 1:1 vel... altså de har samme enheder...

Brugbart svar (0)

Svar #12
17. november 2005 af frodo (Slettet)

ja, det gør de da. Men hvor kan man se det?

Svar #13
17. november 2005 af onsunshine (Slettet)

NaOH og HCl reagerer i forholdet 1:1 og derfor er deres stofmængde den samme.

Eller er det...

NaOH og HCl- reagerer i forholdet 1:1 og derfor er deres stofmængde den samme.

?

Svar #14
17. november 2005 af onsunshine (Slettet)

#12 I ækvivalenspunktet !

Skal jeg så skrive i stedet for...

NaOH og HCl reagerer i forholdet 1:1 i ækvivalenspunktet og derfor er deres stofmængde den samme.

?

Brugbart svar (0)

Svar #15
17. november 2005 af frodo (Slettet)

du kan skrive "NaOH og HCl reagerer i forholdet 1:1 og derfor er deres stofmængde den samme i ækvivalenspunktet"
Og gerne underbygge det med en reaktionsligning. Det letter overskueligheden gevaldigt

Svar #16
17. november 2005 af onsunshine (Slettet)

OK... Tak for hjælp... forsat en god aften...

Brugbart svar (0)

Svar #17
08. april 2018 af Bookeater

Jeg ved, at det er en gammel tråd, men er der nogen der kan fortælle, hvorfor der for at beregne den molare masse af saltsyre er lavet følgende beregning: 1.008 g/mol + (35.45 g/mol*2)

Det giver for mig ikke mening, at den molare masse af chlor ganges med to, da det jo er HCl og ikke HCl2 vi har med at gøre. Sidder med en lignenede opgave ...


Skriv et svar til: Koncentration saltsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.