Fysik

skåt kast

14. januar 2014 af inddd (Slettet)

Nogle som vil hjælpe med denne opgave?

Vedhæftet fil: opg1.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvad forstår du ikke i opgaven? Benyt formlerne for det skrå kast. Konstant hastighed i x-retningen, og konstant acceleration i y-retningen.

Ved maksimal højde er vy = 0 .

Løs 2.-gradsligningen y(t0) = 0 , t0 > 0 , og beregn så x(t0) .


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. januar 2014 af mathon


                  x = vo•cos(α) • t

                          vo2 • sin2(α)
                  sh = ----------------
                               2g

.                          vo2 • sin(2α)
                  sb = ----------------
                                  g


 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2014 af mathon

#2
 


                  x = vo•cos(α) • t = vox • t 

                          vo2 • sin2(α)     voy2
                  sh = ---------------- = ------
                                 2g             2g

.                          vo2 • sin(2α)    2 • vox • voy
                  sb = ---------------- = -----------------
                                  g                     g


 


Svar #4
16. januar 2014 af inddd (Slettet)

Hvordan tegnes banekurven?

Er denne formel for opgave 2

        vo2 • sin2(α)   voy2
sh = ---------------- = ------
                 2g          2g

mens denne er for opgave 3

           vo2 • sin(2α) 2 • vox • voy
sb = ---------------- = -----------------
                     g             g


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er korrekt.

Man finder af bevægelsesligningerne, at

x(t) = v0x·t , og

y(t) = -(1/2)·g·t2 + v0y·t .

Benytter man ligningen for x til at eliminere t, får man ligningen for banekurven

y = -(1/2)·(g/v0x2)·x2 + (v0y/v0x)·x


Svar #6
17. januar 2014 af inddd (Slettet)

ahh, mange tak. Men hvordan kan det være, at at man dividere V0x for at fjerne t


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man isolerer t:

t = x / v0x

og indsætter det i udtrykket for y

y(t) = -(1/2)·g·t2 + v0y·t

      = -(1/2)·(g/v0x2)·x2 + (v0y/v0x)·x


Svar #8
17. januar 2014 af inddd (Slettet)

Hvordan kan det være at

       vo2 • sin2(α)  voy2
sh = ---------------- = ------
              2g 2g


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. januar 2014 af mathon

#8

bevægelsen i lodret retning
 
                          vy = voy - g•t           

i højeste stilling er vy = 0
hvoraf
                          0 = voy - g•t
                          t = voy/g
     

                          y = voy•t - (1/2)•g•t2

                          ymax = sh = voy•(voy/g) - (1/2)•g•(voy/g)2

                                    2voy2    voy2     voy2
                           sh = -------- - ------ = -------
                                     2g        2g        2g
 


 

                 


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. januar 2014 af mathon

da    
                         t = x/vox
haves af
                         y = voy•(x/vox) - (1/2)•g•(x/vox)2

                         y = (voy/vox)•(x) - (g/(2·vox2)•x2

                                       g              voy
                         y = -  ---------- x2 + ----- x                    som er ligning for en grennedadvendende parabel
                                    2·vox2          vox

grundet parabelsymmetrien, er tiden, hvor bolden igen befinder sig begyndelseshøjden det dobbelte af tiden for maksimalhøjden:
 
                                    t = 2 • (voy/g)
hvoraf
                                                                             2·vox·voy
                                    xmax = sb = vox • 2voy/g = -------------
                                                                                   g

                        
 


Skriv et svar til: skåt kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.