Matematik

Monotoni forhold

15. januar 2014 af Stats - Niveau: A-niveau

Et eksempel y = x2

Vil man her sige at funktionen er aftagende i x = [-∞;0] og stigende i x = [0;∞].

Jeg fik bare at vide for et par år siden, at man ikke vil kunne tage 0 med begge intervaller.. Er det korrekt?

Hvad skal man tro på, for i min overbevisning, så mener jeg at 0 ikke burde taget med i nogle af intervallerne da punktet (0;f(0)) har nogen hældning


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man tager heller ikke -∞ og ∞ med i intervallet.

Man kan sige, at funktionen er strengt aftagende i ]-∞;0[ og strengt voksende ]0;∞[ , men det er også korrekt at sige, at funktionen er aftagende i ]-∞;0] og voksende i [0;∞[ .

Tangenten i punktet (0;f(0)) har da en hældning, nemlig hældningskoefficienten 0.


Svar #2
15. januar 2014 af Stats

Hov ups. Ja. Jeg mente også aftagende i ]-∞;0] og voksende i [0;∞[

Det er fordi at jeg fik en karakter mindre af denne årsag. Han mente at nul skal være med i begge intervaller, såfremt kom han med begrundelsen: "Det står i lærebøgerne, og dem som har skrevet lærebøgerne er jo ikke dumme!" Da stod jeg måbende og tænkte. "Jamen, jeg får det ene at vide, og så bag efter det andet"

Derfor ville jeg lige høre mig nærmere på emnet.

Nu har jeg bare et andet spørgsmål: Findes der nogen beviser for dette, eller er det bare et faktum?
For så kunne jeg evt. vise ham det, for så at komme op på et 12 tal

Og er der forskel på at sige "strengt aftagende" frem for bare "aftagende" og omvendt...

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Som jeg skrev i #1 er det korrekt at skrive, som din lærer gør det:

 funktionen er aftagende i ]-∞;0] og voksende i [0;∞[ .

At en funktion er aftagende i et interval betyder

x1 < x2 ⇒ f(x1) ≥ f(x2) , for alle x1,x2 i intervallet.

At en funktion er voksende i et interval betyder

x1 < x2 ⇒ f(x1) ≤ f(x2) , for alle x1,x2 i intervallet .

Det er fordi ulighedstegnet på højre side i definitionerne ikke er skarpt, at man kan regne 0 med i begge intervaller. hvis man ændrer de uskarpe ulighedstegn til skarpe ulighedstegn, får man definitionerne for at være strengt aftagende, hhv. strengt voksende.


Svar #4
17. januar 2014 af Stats

Tak Andersen, du er der sQ altid for at hjælpe ;)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: Monotoni forhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.