Tysk

Rettelse af genitive sætninger

16. januar 2014 af Monique97 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen (:


Jeg går lige nu på HHX i første g og har tysk obligatorisk på b-niveau. Mit problem er dog at tysk aldrig just har været min stærke side, og da jeg går på et gymnasium, hvor undervisningen ikke er seriøst nok (gymnasiet ligger stort set i bunden hvad angår elevernes gennemsnit), er jeg nød til at finde alternative veje for at forbedre mit tysk, og dermed styrke min svaghed inden, at afleveringerne kommer i bunkevis i anden g. Så har derfor brug for at nogen kunne tage sig lidt tid til at kigge mine grammatiske opgaver igennem (: og selvfølgelig komme med konstruktiv kritik til mine besvarelser (: Jeg takker på forhånd :)

Stykke A
1. Mandens hat.

Des Mannes Hut

2. Pigens penge
Des Mädchens Geld

3. Barnets far
Des Kindes Vater

4. Elevens bog
Des Schülers Buch

5. Elevernes penge
Der Schüler Geld

6. Pigens taske
Des Mädchens Tasche

7. Damens kjole
Der Dame Kleid

8. Husets tag
Des Hauses Dach

9. Barnets mor
Des Kindes Mutter

10. Pigens forældre
Des Mädchens Eltern

11. Konens mand
Der Frau Mann

12. Mandens kone
Des Mannes Frau

13. Skolens elever
Der Schule Schüler

14. Bedsteforældrenes hus
Der Grosseltern Haus

15. Kjolens farve
Des Kleides Farbe

16. Byens tårne
Der Stadt Türme

17. Vandets temperatur
Des Wassers Temperatur

18. Pakkens indhold
Des Pakets Inhalt

19. Moderens stemme
Der Mutter Stimme

20. Lærerens forslag
Des Lehrers Vorschlag


Stykke B
1. Mandens hat er sort

Des Mannes Hut ist schwarz

2. Barnets far er syg
Des Kindes Vater ist krank

3. Elevens bog var god
Des Schülers Buch war gut

4. Pigens kjole var rød
Des Mädchens Kleid war rot

5. Damens parably blev våd
Der Frau Regenschirm wurde nass

6. Lærerens kone er lærerinde
Des Lehrers Frau ist Lehrerin

7. Havens blomster er smukke
Des Gartens Blume sind schön

8. Fakturaens beløb er stort
Der Faktura Betrag ist groß

9. Politiets arbejde er hårdt
Der Polizei Arbeit ist hart

10. Væggens farve er smuk
Der Wand Farbe ist schön

11. Varernes priser er høj
Der Ware Preise sind hoch

12. De køber forretningens varer
Sie kaufen des Geschäftes Waren

13. Jeg henter damens paraply
Ich hole der Frau Regenschirm

14. Vi besvarede ikke lærerens spørgsmål
Wir beantworteten nicht des Lehrers Frage

15. Vi køber familiens hund
Wir kaufen der Familie Hund

Stykke C
1. Børnenes forældre bor ikke i Danmark
Der Kinder Eltern wohnen nicht in Dänemark

2. Forretningens varer er dyre, men de er også gode
Des Geschäftes Waren sind teuer, aber sie sind auch gut

3. Kirkens tårne er 90 m høje
Der Kirche Türme sind 90 m hoch

4. Har De fruens taske?
Haben Sie der Frau Tasche?

5. Varernes pris er høj
Der Waren Preis ist hoch

6. De solgte møblerne
Sie verkauften der Möbel

7. Husets tag er sort
Des Hauses ist schwarz

8. Familiens børn var hjemme
Der Familie Kind war zu Hause

9. Sønnen hentede forældrene
Der Sohn holte der Eltern

10. De hentede forretningens katalog
Sie holten des Geschäftes Katalog

11. Forretningen solgte varerne billigt
Das Geschäft verkaufte der Waren billig

12. Jeg køber ingenting
Ich kaufe nichts

13. De ventede faderen kl. 7
Sie erwarteten des Vaters um sieben Uhr

14. Børnenes legetøj er dyrt
Der Kinder Spielzeug ist teuer

15. Vi får firmaets brochure i morgen
 Wir bekommen der Firma Broschüre morgen

De bedste hilsner
Monique

PS: Bør jeg vedhæfte min opgave som en Word-fil eller er dette format godt nok? (:


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. januar 2014 af Wechselbalg (Slettet)

Du har forstået rigtigt, hvordan navneord skal bøjes i genitiv.

Men du skal bytte om på kerneleddet (det navneord, som "genitivordet" knytter sig til) og "genitivordet" (som altid har endelsen -s på dansk).

Fx "mandens hat" = "der Hut des Mannes"

"pigens penge" = "das Geld des Mädchens"

"pigens taske" = "die Tasche des Mädchens"

"konens mand" = "der Mann der Frau"

"mandens kone" = "die Frau des Mannes"

osv.

Det gælder alle genitivkonstruktioner i alle tre stykker.

Tilføjelse: Hvis det er et egennavn, der står i genitiv, konstruerer man for det meste som på dansk:

"Christians hat" = "Christians Hut"

"Lottes taske" = "Lottes Tasche"


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. januar 2014 af Tyskfødt (Slettet)

På tysk er der omvendt ordstilling i ejefald. Det betyder, at den, der er ejeren, står sidst. Desuden skal  "ejeren" bøjes i genitiv i alle skemaer.

Hankøn = des  hunkøn = der intetkøn = des   flertal = der

Das Buch des Lehrers   Das Buch der  Lehrerin  Das Buch des Kindes  Die Bücher der Lehrer/der Lehrerinnen/der Kinder

Stykke A
1. Mandens hat.
 Der Hut des Mannes Hut

2. Pigens penge
Das Geld des Mädchens Geld

3. Barnets far
Der Vater des Kindes Vater

4. Elevens bog
Das Buch des Schülers Buch

osv. nu kan du selv rette din opgave. Har du spørgsmål, så er du velkommen til at vende tilbage.


Svar #3
16. januar 2014 af Monique97 (Slettet)

Fantastisk! Tak for jeres hjælp så ved jeg, hvad jeg skal bruge min aften på :) Tusind tak :)

Hilsen

Monique


Svar #4
17. januar 2014 af Monique97 (Slettet)

Stykke A

1. Mandens hat
Der Hut des Mannes

2. Pigens penge
Das Geld des Mädchens

3. Barnets far
Der Vater des Kindes

4. Elevens bog
Das Buch des Schülers

5. Elevernes penge
Das Geld der Schüler

6. Pigens taske
Die Tasche des Mädchens

7. Damens kjole
Das Kleid der Frau

8. Husets tag
Das Dach des Hauses

9. Barnets mor
Die Mutter des Kindes

10. Pigens forældre
Die Eltern des Mädchens

11. Konens mand
Der Mann der Frau

12. Mandens kone
Die Frau des Mannes

13. Skolens elever
Der Schüler der Schule

14. Bedsteforældrenes hus
Das Haus der Großeltern

15. Kjolens farve
Die Farbe des Kleides

16. Byens tårne
Die Türme der Stadt

17. Vandets temperatur
Die Temperatur des Wassers

18. Pakkens indhold
Der Inhalt des Pakets

19. Moderens stemme
Die Stimme der Mutter

20. Lærerens forslag
Der Vorschlag des Lehrers
 

Stykke B

1. Mandens hat er sort
Der Hut des Mannes ist schwarz

2. Barnets far er syg
Der Vater des Kindes ist krank

3. Elevens bog var god
Das Buch des Schülers war gut

4. Pigens kjole var rød
Das Kleid des Mädchens war rot

5. Damens paraply blev våd
Der Regenschirm der Frau wurde nass

6. Lærerens kone er lærerinde
Die Frau des Lehrers ist Lehrerin

7. Havens blomster er smukke
Die Blume des Gartens ist schön

8. Fakturaens beløb er stort
Der Betrag der Faktura ist groß

9. Politiets arbejde er hårdt
Die Arbeit der Polizei ist hart

10. Væggens farve er smuk
Die Farbe der Wand ist schön

11. Varernes priser er høje
Der Preis der Waren ist hoch

12. De køber forretningens varer
Sie kaufen die Waren des Geschäftes

13. Jeg henter damens paraply
Ich hole den Regenschirm der Dame

14. Vi besvarede ikke lærerens spørgsmål
Wir beantworteten nicht die Frage des Lehrers

15. Vi køber familiens hund
Wir kaufen den Hund der Familie

Stykke C

1. Børnenes forældre bor ikke i Danmark
Die Eltern der Kinder wohnen nicht in Dänemark

2. Forretningens varer er dyre, men de er også gode
Die Waren des Geschäftes sind teuer, aber sie sind auch gut

3. Kirkens tårne er 90 m høje
Der Türme der Kirche sind 90 m hoch

4. Har De fruens taske?
Haben Sie die Tasche der Frau

5. Varernes pris er høj
Der Preis der Waren ist hoch

6. De solgte møblerne
Der Möbel verkauften Sie

7. Husets tag er sort
Das Dach des Hauses ist schwarz

8. Familiens børn var hjemme
Das Kind der Familie war zu Hause

9. Sønnen hentede forældrene
Der Eltern holte der Sohn

10. De hentede forretningens katalog
Des Geschäftes sie holten den Katalog

11. Forretningen solgte varerne billigt
Der Waren verkauften der Waren billig

12. Jeg køber ingenting
Ich kaufe nichts

13. De ventede faderen kl. 7
Des Vaters Sie erwarteten um 7 Uhr

14. Børnenes legetøj er dyrt
Das Spielzeug der Kinder ist teuer

15. Vi får firmaets brochure i morgen
Wir bekommen die Broschüre der Firma morgen

Så burde de fleste fejl være rettet, håber jeg ihvertfald (: Og tak for jeres hjælp sidste gang :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. januar 2014 af Bielefeld (Slettet)

6.  sie verkauften die Möbel

9. Der  Sohn holte die Eltern

10. Sie holten den Kataog des Geschäftes

13. Sie erwarteten den Vater um 7 Uhr


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. januar 2014 af Wechselbalg (Slettet)

Stykke C, sætning 11: Das Geschäft verkaufte die Waren billlig.

Og en lille ting: I stedet for "Faktura" siger man normalt "Rechnung" (stykke B, sætning 8).


Svar #7
17. januar 2014 af Monique97 (Slettet)

Beklager den sene tilbagemeldning, så er fejlene rettet. Jeg takker for jeres hjælp endnu en gang :) Dejligt se at der er nogen, der kan hjælpe med at styrke ens svage sider :) Tak for det :)

Hilsen Monique

PS: Har vedhæftet en PDF med opgaverne, hvis der i fremtiden skulle være nogen, som har samme problemer - og evt. kan bruge dette som en vejledende besvarelse. Husk nu på at der er ansvar for egen læring :)

Vedhæftet fil:Sætninger i genitiv.pdf

Skriv et svar til: Rettelse af genitive sætninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.