Matematik

hældningskoefficienten 6?

17. januar 2014 af ItaloLove (Slettet) - Niveau: B-niveau

Haer de her opgaver som jeg ikke kand finde ud af, hvordan regner man dem ud (med mellemregninger)

Opg 3:

Find en ligning for linjen med hældningskoefficienten 6 som går gennem punktet (2,13).

Opg 4:

Find en ligning for linjen med hældningskoefficienten –3 som går gennem punktet (–6,–4).

Tak! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2014 af mathon

generelt
                 den rette linje gennem punktet Po(xo,yo)    med hældningstal  a
                 har ligningen:

                                        y - yo = a•(x - xo)                punkt-hældnings-formlen


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. januar 2014 af mathon

detaljer

alment  
             En ret linje gennem Po(xo,yo) med hældningstal a
             har bl.a. retningsvektor
                                                   r = [1,a] og dermed normalvektor   n = ^r = [-a,1].

             Når P(x,y) er et viljårlig punkt på linjen
             er vektoren
                                 PoP = [x-xo,y-yo] en retningsvektor for linjen

             Linjen l's punkter kan derfor beskrives:

                 l:      n • PoP = 0

                        [-a,1] • [x-xo,y-yo] = 0

                        -a·(x-xo) + y-yo = 0

                        -ax + axo + y-yo = 0

                        y - yo = a•(x - xo)


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. januar 2014 af Tyrael (Slettet)

#0

Ang. Opg 3:

Find en ligning for linjen med hældningskoefficienten 6 som går gennem punktet (2,13).

Bemærk, at du allerede har fået oplyst hældningskoefficienten, nemlig a = 6.
Dernæst er du givet (x1,y1) = (2, 13).
Betragt nu linjens ligning y1 = a· x1 + b.
Da vi kender både a, x1 og y1, er b således den eneste ubekendte. Vi isolerer altså med hensyn til b og får:
b = y1 - a · x1.

Ang. Opg 4:

Benyt ovenstående fremgangsmåde, (opg. 3) og benyt de i opgaven angivne tal.


Skriv et svar til: hældningskoefficienten 6?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.