Matematik

Komplekse tal (potensopløftning)

20. januar 2014 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Følgende regneregel er givet:

(r · cis(φ))n = rn · cis(n · φ)

Spørgsmål:

1) Hvorfor gælder denne regneregel kun for de naturlige tal - og ikke for negative eller halve potenser?

2) I et eksempel kommer man frem til en vinkel på φ = 50π/6 og vælger at sætte denne lig 2π/6. Hvordan kan man tillade det, når 1500º ≠ 60º?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2014 af mathon

                 50π/6
tilhører samme restklasse
som
                mod(50π/6,2π) = (2π/6) = (π/3)


Svar #2
20. januar 2014 af turk89 (Slettet)

#1

Okay, du bruger et begreb jeg ikke har hørt før - "restklasse". Hvad er det? Og hvordan læses "mod(50π/6,2π)"?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2014 af peter lind

Du mener formodentlig (r*e)n = rn*einφ.

1) Det er fordi resultatet bliver flertydigt. Tag bare kvadratroden altså opløftet i potensen ½ for naturlige tal. Det giver faktisk 2 mulige løsninger på det nemlig en positiv og en negativ. I dette tilfælde løser man problemet ved at sige at det er den positive del der er roden. Hvis det drejer sig om komplekse tal bliver der mange flere muligheder. Det bliver helt uoverskueligt.

2) 50π/6 = 4*(2π) + 2π/6. Der kan ikke skelnes mellem φ og φ+2nπ, hvilket også er grunden til problemerne i 1).   Jeg kan ikke se hvad den sidste har med sagen at gøre


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

To vinkler φ1 og φ2 svarer til samme retningspunkt på enhedscirklen, hvis forskellen (φ1 - φ2) er et helt multiplum af 2π , dvs. hvis der findes et helt tal n , så at

φ1 = φ2 + 2π·n .

Man skrive dette ved hjælp af kongruensbegrebet:

φ1 ≡ φ2 (mod 2π)


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

cis(φ)    er en hyppigt anvendt forkortelse for     cos(φ) + i·sin(φ) = e .


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. januar 2014 af mathon

                φ1 ≡ φ2 (mod 2π)        læses: "φ1 er kongruent med φ2 modulo 2π"


Svar #7
20. januar 2014 af turk89 (Slettet)

#3

Nej, udtrykket er det som jeg har skrevet i #0, hvor cis(φ) = cos(φ) + isin(φ).

Jeg tror ikke helt, at jeg har forstået svaret på dit første spørgsmål om, hvorfor jeg ikke kan sætte f.eks. n = 3/4 eller et negativt tal? Kan man slet ikke løse det?

Til sidst skriver du, at der ikke kan skelnes forskel mellem φ og φ + 2nπ, dvs. 10π = 10π + 2 · 100 · π? Det her var også mere et generelt spørgsmål og har ikke noget med det første spørgsmål at gøre.

#4 - #6

Tak.


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. januar 2014 af peter lind

Du kan sagtens bruge negative tal. Brøker kan blive et problem i praksis. I tilfælde hvor man skal løse ligningen zn = a hvor a er kompleks løser man den også i praksis ved  at bruge omskrivningen til polære koordinater og dividerer n op i φ. Man skal bare være omhyggelig med at  tage alle muligheder med.


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

de Moivre's formel

(cos(φ) + i·sin(φ))n = cos(nφ) + i·sin(nφ)

(e)n = ei·(nφ)

gælder i almindelighed kun for ikke-negative, heltallige eksponenter, fordi venstresiden for ikke-hele eksponenter kan antage flere værdier. Man kan dog generalisere den ved at sige, at for ikke-heltallige eksponenter, er højresiden en af de mulige værdier for venstresiden.


Svar #10
20. januar 2014 af turk89 (Slettet)

#9

Jeg prøver virkelig at forstå det, men kan du prøve at demonstrere det med et eksempel, hvad der sker, når n er ikke-heltallig og hvor n er negativ?

Det som kom bag på mig er, at der inde på wikipedia under "De Moivres formel" står, at n godt må være negativ, så længe n er heltallig:

http://da.wikipedia.org/wiki/De_Moivres_formel


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Hvis n er heltallig og positiv, har man

(cos(φ) + i·sin(φ))-n = 1 / (cos(φ) + i·sin(φ))n = 1 / (cos(nφ) + i·sin(nφ))

                            = (cos(nφ) - i·sin(nφ)) / [(cos(nφ) + i·sin(nφ))·(cos(nφ) - i·sin(nφ))]

                            = (cos(nφ) - i·sin(nφ)) / [ cos2(nφ) + sin2(nφ) ]

                            = cos(nφ) - i·sin(nφ)

                            = cos(-nφ) + i·sin(-nφ)


Svar #12
20. januar 2014 af turk89 (Slettet)

#11

Dette er jo et bevis for, at man også kan bruge en negativ værdi af n, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Jo, netop. Du var overrasket over dette i wiki-artiklen, så jeg gav et bevis for det.


Svar #14
20. januar 2014 af turk89 (Slettet)

#13

Godt.

Hvis n både må være positiv og/eller negativ, må det så være en brøk eller et decimaltal? Det er vel underordnet, hvordan n er skrevet op på? Fordi det ser ud som, at n for de nævnte tilfælde blot 'trækkes ned' og multipliceres med vinklen φ.


Brugbart svar (0)

Svar #15
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Når n er ikke-heltallig, er zn , hvor z er generelt kompleks, ikke entydigt defineret.

Hvis w er et komplekst tal, defineres w1/2 som løsningerne i ligningen z2 = w .

Hvis n er ikke-heltallig, vil cos(nφ) + i·sin(nφ) være et af de komplekse tal, der er tilordnet
(cos(φ) + i·sin(φ))n , men man kan ikke længere sætte lighedstegn mellem de to størrelser.


Svar #16
20. januar 2014 af turk89 (Slettet)

#15

Det lyder som, at man slet ikke kan løse det, så snart n er ikke-heltallig. Hvad gør man så?


Skriv et svar til: Komplekse tal (potensopløftning)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.