Matematik

bestem f'(x) og monotiniforhold

20. januar 2014 af cecilied34 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP

Jeg skal finde f'(x) og monotoniforholdene for f: f(x) = x3 - 3x2 + 12

Jeg finder f'(x) = 3x2 - 6x

Men hvordan finder jeg så monotoniforholdene for f?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningen f '(x) = 0 . Faktoriser og benyt nulreglen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. januar 2014 af peter lind

Løs ligningen f'(x) = 0 og brug dette til at finde fortegnene for f'(x) For f'(x)> 0 er funktionen voksende. f'(x)<0 => f(x) aftagende


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2014 af mathon

                         f '(x) = 3x2 - 6x = 3x(x - 2) = 0

                                     x = 0   v   x = 2

                         grafen for   y = 3x2 - 6x   er en parabel for hvilken y er negativ mellem rødderne
                         dvs
                                  y < 0   for 0 < x 2
 

brug  
          når f '(x) ≥ 0 er f(x) voksende
          når f '(x) ≤ 0 er f(x) aftagende


Svar #4
20. januar 2014 af cecilied34 (Slettet)

Når jeg løser f '(x) = 0 får jeg x = 0 og x = 2. Skal jeg så finde f'(-1), f'(1) og f'(3) for at se hvornår det i voksende og aftange iforhold til ekstrema? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. januar 2014 af mathon


          Monotonivariationen i monotoniintervallerne følger fortegnsvariationen for f '(x) i disse intervaller.


Svar #6
20. januar 2014 af cecilied34 (Slettet)

Jeg er ikke helt sikker på hvad du mener. Er metoden i #4 rigtig?


Svar #7
20. januar 2014 af cecilied34 (Slettet)

Eller kan man se det ved kun at se på ekstrema?


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Når man har bestemt nulpunkterne for f '(x), bestemmer man så fortegnsvariationen ved at beregne værdien af f '(x) i udvalgte punkter mellem og uden for nulpunkterne; derved får man fortegnsvariationen for f '(x) og kan så oversætte det til monotoniforhold for f(x).


Skriv et svar til: bestem f'(x) og monotiniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.