Matematik

vektorer

21. januar 2014 af tusindsol (Slettet) - Niveau: A-niveau

Vis at der for følgende vektorer gælder at Ia*bI = IaI*IbI 

vektor a= (-4,1,2) vektor b=(8,-2,-4) 

Jeg har udregnet at IaI*IbI=36,6 

men ved ikke helt hvordan jeg så udregner Ia*bI? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. januar 2014 af PeterValberg

|a·b| er den numeriske værdi af prikproduktet

( du har regnet galt mht. |a|·|b| )

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
21. januar 2014 af tusindsol (Slettet)

IaI*IbI=42 

Ia*bI= -42

får jeg nu... men det er vel heller ikke helt korrekt? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. januar 2014 af PeterValberg

|a·b| ≠ -42

men derimod:

|a·b| = 42

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
21. januar 2014 af tusindsol (Slettet)

tak for svaret.

har prøvet men kan kun få det til at blive -42.   

a·b=−4*8+1*−2+2*−4=-42

er der noget jeg har skrevet forkert? 


Svar #5
21. januar 2014 af tusindsol (Slettet)

Igen her kan jeg ikke få det til at blive lig med hinanden. Jeg må have misforstået noget... 

a=(4,1,-3) og b(-12,-3,9) 
|a|=√(4^(2)+1^(2)-3^(2)) ? 2*√(2)
|b|=√(12^(2)-3^(2)+9^(2)) ? 6*√(6)
|a|*|b|= (2*√(2))*(6*√(6)) ? 41.5692
|a·b|=4*−12+1*−3-3*9 ? −78


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du kvadrerer ikke de negative tal korrekt. Man har

|a|2 = 42 + 12 + (-3)2 = 16 + 1 + 9 = 26 = 2·13 , og

|b|2 = (-12)2 + (-3)2 + 92 = 144 + 9 + 81 = 234 = 2·117 = 2·13·9 = 2·13·32

hvorfor

|a|·|b| = √(2·13 · 2·13·32) = 2·3·13 = 78

mens

|ab| = |[4,1,-3]•[-12,-3,9]| = |4·(-12) + 1·(-3) + (-3)·9| = |-48 -3 -27| = |-78| = 78

Man ser også, at b = -3a , så

|ab| = |-3·|a|2| = 3·|a|2 , og

|a|·|b| = |a|·|-3b| = 3·|a|2 = |ab|


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. januar 2014 af PeterValberg

#4 Det er fordi, at du glemmer, at du skal finde den numeriske værdi:

|a·b| = |(-4)·8 + 1·(-2) + 2·(-4)| = |-42| = 42

Numerisk værdi (aka. absolut værdi) [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#0

I den første opgave, med a = [-4,1,2] og b = [8,-2,-4] , ser man, at b = -2a .

Derfor er

|ab| = |a•(-2a)| = |-2|a|2| = 2·|a|2 , og

|a|·|b| = |a|·|-2a| = |a|·2·|a| = 2·|a|2 = |ab| .

De to opgaver kan altså løses ganske enkelt uden at udregne de faktiske vektorlængder eller skalarproduktet.


Svar #9
22. januar 2014 af tusindsol (Slettet)

tak for gode svar 


Skriv et svar til: vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.