Fysik

Udregn snorkraften - helium ballon

21. januar 2014 af sashaclundgaard (Slettet) - Niveau: B-niveau

Godeftermiddag :-)
Jeg har virkelig brug for hjælp! 

Min opgave lyder således:  

En ballon med helium har massen 7,5g og fylder 9,4 l. Ballonen sidder fast til et rækværk ved hjælp af en snor.

a) Udregn snorkraften.

...... Jeg ved at jeg skal anvende Arkimedes lov og beregne opdriften og efterfølgende anvende formlen for tyngdekraften. MEN hvordan? Jeg har kigget nogle forskellige tråde herinde men er kun blevet mere forvirret.

På forhånd tusinde tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. januar 2014 af mathon

Opdriften er
                      tyngden af den fortrængte luftmængde:

                                      Fop = V • ρluft • g  =  (9,4 L) • (1,293·10-3 kg/L) • (9,82 N/kg) ≈ 0,12 N
.

                      tyngdekraften på ballonen:
                                      Ftyngdekraft = m • g = (0,0075 kg) • (9,82 N/kg) ≈ 0,07 N
.

                      snorkraften:
                                      Fsnor = (0,12 N) - (0,07 N) = 0,05 N
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. januar 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Kraftbalancen giver at:

Fopdrift = Ftyngde + Fsnor

hvor

Ftyngde = mballon*g

Archimedes siger, at

Fopdrift = mfortrængt*g

tilsammen giver dette

Fsnor = (mfortrængt - mballon)*g

Har du en værdi for massefylden af luft? Så kan du finde mfortrængt som ρ*V. Ellers må du anvende idealgasligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. januar 2014 af sashacassandra (Slettet)

Puha i mit hoved var det meget mere indviklet! Tusinde tak! :-)
 


Skriv et svar til: Udregn snorkraften - helium ballon

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.