Matematik

Ligning?

23. januar 2014 af hafi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået nogle opgaver, som jeg simpelthen ikke ved, hvordan jeg skal tage fat på. Jeg er lige flyttet gymnasium, og har derfor ikke haft om emnet. Nogen der kan hjælpe mig med de to opgaver?
På forhånd tak!

Opgave 4
Antallet af landbrug i Danmark kan for perioden 1983-1995 med god tilnærmelse beskrives ved modellen y = −2600x + 98680
hvor y er antallet af landbrug, og x er antal år efter 1983.
a.
Forklar, hvad tallene 98680 og -2600 fortæller om udviklingen i antallet af danske landbrug i perioden 1983-1995.
b.
Hvornår vil der - ifølge modellen - ikke længere være landbrug i Danmark?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2014 af eray (Slettet)

vi har den linære formel y=ax+b hvor vi istedet for har nogle værdier for den.

a som i dette tilfælde er -2600 beskriver hældningstallet (stigningstallet) hvilket er det tal det stiger med hvert år

hvor 98680 er skæringspunktet, det tal det hele starter fra. 

Håber det var til hjælp! :)


Svar #2
23. januar 2014 af hafi (Slettet)

Mange tak! Men hvad er -2600 og 98680 i forhold til landbrug. Har det noget med procent at gøre, eller er jeg helt galt på den? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. januar 2014 af eray (Slettet)

 y = –2600 · 0 + 98680

    y = 98680

Dvs. 98680 er antallet af landbrug i 1983. Vi kalder ofte sådanne tal for startværdien eller begyndelsesværdien, fordi det er værdien, nårx = 0.

Når x = 1, er der gået 1 år, og årstallet er 1984. y udregnes ved at indsætte x = 1:

  y = –2600 · 1 + 98680

    y = 98680 – 2600 = 96080

Antallet af landbrug er altså faldet med 2600.

Hvis vi havde udregnet værdien af y, henholdsvis når x = 10, dvs. i år 1993, og når x = 11, dvs. i år 1994, ville vi se det samme: Antallet af landbrug faldt fra 1993 til 1994 med 2600.

Vi kan derfor lave følgende konklusion:

I 1983 var der ifølge modellen 98680 landbrug, og antallet er siden faldet med 2600 om året.


Svar #4
24. januar 2014 af hafi (Slettet)

Nu forstår jeg. Mange tak!


Skriv et svar til: Ligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.