Matematik

Vektorer

24. januar 2014 af funked (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP håber i kan hjælpe med en opgave jeg har svært ved, mit problem er at jeg skal regne vinkler ud mellem en linje og koordinatakserne.

har følgende linjer:

l: x -2y=5 som jeg regner ud til at y=1/2x-5/2 

m: (x,y)=(1,3)+t(-1,2) den her har jeg løst til at: x=1-t <=> t=-x+1 og y=3+2t <=> t=1/2y-3/2

for at finde linjen m har jeg sat 1/2y-3/2 ind på t´s plads i t=-x+1 og får: 1/2y-3/2=-x+1 <=> y=-2x+5 som min linje m.

Først vil jeg finde vinklen mellem l og koordinatakserne:

-2y+x-5=0 => normalvektoren hedder (1,-2) hvilket medfører retningsvektoren = (2,1) som jeg kan indsætte i tan-1(1/2) = 26,565 grader mellem linjen l og x-aksen. Hvor jeg kan benytte at der er 90 grader mellem x- og y-aksen og derfor bruge 90-26,565= 63,435 grader til y-aksen. 

Har efterfølgende regnet mig frem til at linje m´s vinkel er 116,565 grader til x-aksen og 26,565 grader til y-aksen. 

Jeg er i tvivl om, om det er det er korrekt det jeg har gjort?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Bemærk, at de to linier l og m står vinkelret på hinanden.


Svar #2
24. januar 2014 af funked (Slettet)

Jo tak, Andersen11 det bemærkede jeg da jeg tegnede linjerne. 

En af de ting jeg er i tvivl om er, hvilke vinkler jeg efterfølgende skal anvende for at få de korrekte vinkler? 

Syntes ikke jeg kan finde noget om det i mine lærebøger, desværre.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der vil altid være en vis tvetydighed i vinklen mellem to linier. Hvis man bestemmer vinklen mellem retningsvektorer for de to linier, vil supplementvinklen til den fundne vinkel også kunne betragtes som vinklen mellem de to linier. Hvis man indskrænker opgaven til at bestemme den spidse vinkel mellem de to linier, bliver svaret entydigt bestemt.

Bemærk, at de to akser blot er to specielle linier med hver sin retningsvektor.

For linien l finder man så en spids vinkel mellem linien og x-aksen. Den spidse vinkel mellem linien og y-aksen er så den første vinkels komplementvinkel.

For linien m bytter de to vinkler roller.


Skriv et svar til: Vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.