Fysik

Er salte ALTID pH-neutrale?

24. januar 2014 af Zombiefysik (Slettet) - Niveau: A-niveau
Hej Allesammen,

Nogen der ved hvordan man kan afgøre om et salt ALTID er pH-neutralt? Jeg er har tænkt på om der er sure og basiske salte. Mit spørgsmål er så om hvorvidt man kan skelne melle neutrale og ikke-neutrale salte...? Hvis sådanne findes?

Brugbart svar (1)

Svar #1
24. januar 2014 af Eksperimentalfysikeren

Soda, Na2CO3, er basisk. Der er mange andre og der er mange sure salte.


Svar #2
24. januar 2014 af Zombiefysik (Slettet)

Når okay, tak for det! Hvordan kan man så afgøre hvorvidt et salt er ph-nautralt eller ej? Kan man dele det op efter de stoffer saltet er dannet af?

Brugbart svar (1)

Svar #3
24. januar 2014 af Eksperimentalfysikeren

Det kan man. NaCl er et salt af en stærk syre, der dissocierer helt. Cl-syreresten vil derfor ikke forsøge at optage en H+-ion. For syrer, der ikke er stærke, vil syreresten have tilbøjelighed til at optage en H+-ion, hvilket gør den basisk. En syrerestion som HSO4- er sur. Da den er syrerestion fra en stærk syre, har den ikke tilbøjelighed til at optage en H+-ion, men den vil gerne fraspalte endnu en ion.


Svar #4
24. januar 2014 af Zombiefysik (Slettet)

Super godt beskrevet!!

Men jeg undre mig over at Svovlsyren i dit eksempel har en rest der hedder HSO4-? Jeg troede ellers at Svovlsyre var god til disociere i vand? Altså så syreresten ikke indeholder H? Men bare hedder SO4--

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. januar 2014 af mathon

eksempler på flerhydrone syrer:

                      H2SO4              pKs1 = -3           pKs2 = 1,92
                      H2S                  pKs1 = 6,92        pKs2 = 13,0
                      H2CO3             pKs1 = 6,52        pKs2 = 10,4
                      H2C2O4            pKs1 = -3           pKs2 = 1,92
                      H3PO4              pKs1 = 2,12       pKs2 = 7,20      pKs3 = 12,36


se evt.
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1436026


Skriv et svar til: Er salte ALTID pH-neutrale?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.